Minnesord: Karl-Eskil Wallgren

Foto: Privat

Norrbottens län2012-09-05 06:00

Karl-Eskil Wallgren, Luleå har avlidit i en ålder av 84 år.

Karl-Eskil var son till Albert Wallgren och Anna Serudia Dahl.

Han föddes 1928, som det fjärde barnet av åtta och växte upp i Bredviken. Efter realexamen på hemorten och studier vid Bröderna Påhlmans Handelsinstitut följde anställningar i Luleå. På fritiden sålde han då försäkringar och persienner som han tillverkade själv i familjens bostad. Intresset för persienner växte och Karl-Eskil blev 1953 egen företagare då han startade Lule-Persiennen, den första persiennfabriken i Norrland. Några år senare såg han nya möjligheter och startade Norrbottens Plastindustri som tillverkade färgglada spiskåpor i plexiglas. Han drev under en tid samtidigt båda företagen. Karl-Eskil skiftade fokus och 1961 byggde han den första seriebyggda plastbåten norr om Dalälven och har sedan dess byggt fler plastbåtar än något annat företag i Norrbotten. Av de mer framgångsrika kan nämnas motorbåtarna Forellen, Laxen, Hajen, fiskebåten Notviken samt segelbåtarna L28 och Schelinkryssare. Verksamheten började i Karlsvik och flyttade 1982 till Granudden där Karl-Eskil drev sitt varv huvudsakligen som ett servicevarv. Karl-Eskil är även ihågkommen för bygget av en kopia av brigantinen Mary Ann, som sjösattes 1996. Originalskeppet tillverkades 1838 på Oscarsvarv i Luleå och blev Sveriges första världsomseglare (1839-1841). Hans ambition var att skapa en symbol för Luleå som sjöstad och ett skepp för unga segelintresserade. Detta torpederades dock av Sjöfartverket som pekade på brister i bygget. Men sedan Mary Ann fick ny ägare och hemmahamn Helsingfors godkändes hon direkt av finska sjöfartsstyrelsen för trafik med upp till 60 personer ombord. År 1951 ingick han äktenskap med Inga-Lill Stenman, som avled våren 1993. År 1953 föddes deras son Lars och 1955 dottern Carin. Han älskade sin fru Inga och har varit en bra far som alltid har satt sin familj främst varvid fritidshuset på Krokabuskgrundet och båtarna blev väl använda. Senare gifte han om sig och äktenskapet varade i 18 år.

Många beskriver Karl-Eskil som en färgstark man som inte krusade någon. Hans språk var rakt på sak och i mångas ögon ses han som en riktig karlakarl av den gamla stammen, lite kärv och grovhuggen på ytan men med ett varmt hjärta. År 2009 utsågs Karl-Eskil till hedersmedlem i Sveriges segelfartygsförenings Luleåsektion med motiveringen att han var en entreprenör som vidgade vår horisont och väckte vår äventyrslusta.

Sista året bodde Karl-Eskil på Bergstadens äldreboende där han trivdes väldigt väl innan han framlevde de sista dagarna på Sunderby sjukhus och lämnade livet fridfullt. Nu har Karl-Eskil lämnat oss och tomrummet är stort. Vi minns honom som entreprenören, båtbyggaren och seglaren Karl-Eskil.

Karl-Eskil sörjs närmast av barnen med familjer, syster, övrig släkt och vänner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!