Minnesord: Ingvar Åström

Foto: Privat

Norrbottens län2012-04-24 06:00

Ingvar Åström, Tjappsåive, har gått ur tiden i en ålder av 92 år.

Hans närmaste är hustrun Sonja, barnen Thomas och Karin med maken Åke, barnbarn, barnbarnsbarn och syskon.

Hembygden var han trogen i alla år. Ingvar Åström, född och uppvuxen i Tjappsåive i Arvidsjaur, fick tidigt ta ett stort ansvar. Fadern Nils Petter dog, när Ingvar var nio år. Modern Sofia och åtta systrar kom sedan att prägla hans uppväxt. Militärtjänsten genomfördes under brinnande krig 1941 i Boden. Hemresorna blev på cykel även under bister vinterkyla. Ingvar arbetade aktivt på hemgården med jord- och skogsbruk. Han var även delägare i ett av byns sågverk. Jordbruket upphörde 1952.

Ingvar deltog i utbyggnaden av vattenkraften i Luleälven och veckopendlade som byggnadsarbetare mellan arbetet och hemmet. Ingvar gick i pension 1979. Han var därefter och fram till sin död aktiv med allehanda göromål på hemgården och i seniorboendet Ringelsta i Arvidsjaur.

Ingvar Åström mötte sin livskamrat i nära 70 år, hustrun Sonja. Hon kom ifrån Åskogen utanför Boden. De gifte sig 1943 och fick två barn, Thomas och Karin. Ingvar blev farfar till Marcus och Daniel och farfarsfar till Viktor och Oskar. Han har alltid funnits till för de sina.

Byålderman i Tjappsåive. Med stort intresse och engagemang har Ingvar följt allt som har hänt i byn med omnejd. På genuint byamål har samtalen ofta kommit att handla om historier från förr och livet i byn. Under 1950-talet deltog Ingvar med liv och lust i teaterspex i Tjappsåive för att samla in medel för vägbelysning till byn och vid födelsedagsuppvaktningar. Han har på många sätt varit något av en föregångare under det moderna samhällets intåg i byn.

Älgjakt, notdragning, bärplockning och livet i renskogen med eget renmärke har varit hans stora intressen. Vädrets skiftningar har följts med nitiska anteckningar i den stora väderdagboken. Sportsändningar i tv och radio upptog en stor del av hans tid. Med god fysik har Ingvar tagit sig an alla hemgårdens sysslor, och i skog och mark ofta med traktorns hjälp. På senare år var Ingvar mån om att hålla dagliga telefonkontakter med familjen, släkt och vänner. Ingvar dog på hemgården, dit han hade kommit för att fira påsk. Hans ålder till trots kom hans död för alla så oväntad. Ingvar har lämnat oss i stor sorg och saknad men kommer för alltid att finnas kvar i våra minnen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!