Minnesord: Hillevi Danell

Foto: Privat

Norrbottens län2011-09-08 06:00

Vår kära mamma Hillevi Danell, Nikkala, 89 år, avled stilla och fridfullt på morgonen den 27 augusti 2011 omgiven av sin älskade make Paul, sonen Sven och sonhustrun Marja-Liisa.

Mamma föddes 1922 som äldsta barn till Fanny och Hjalmar Segerlund i den lilla byn Haapasaari.

Hon fick tidigt flytta hemifrån och började sin skolgång på arbetsstugan i Vojakkala, där hon var en duktig och uppskattad elev.

Senare i sin ungdom utbildade hon sig till hemvårdarinna och när hon arbetade som hemvårdarinna i Nikkala träffade hon pappa Paul. De gifte sig 1946, köpte Järvisgården och de sju barnen, Lars, Elisabeth, Monika, Stig, Marit, Sven och Eva föddes åren 1947-63.

Förutom arbetet med jordbruket och familjen arbetade hon ideellt med ansvaret för bönhuset och senare Nikkala kapell. Det var en stor dag för mamma när biskopen invigde det nya kapellet.

Hon var aktiv i Nikkala kyrkliga syförening och engagerad i välgörenhetsarbete med många insamlingar och auktioner, där insamlade medel gick till sjuka och fattiga människor i många länder. Mamma var också under många år söndagsskolefröken.

Arbetet i jordbruket tillsammans med pappa uppmärksammades av Norrbottens läns hushållningssällskap då hon 1971 fick pris för föredömlig husmoderlig gärning.

Mamma hade stor omsorg om släkt och vänner. Hennes omtanke fanns för många fler än oss i familjen. Hon ringde eller besökte dem som behövde tröst, omtanke eller var sjuka. Hon tog sig tid att titta in till någon som hon visste var ensam. Under många år bodde även mormor Fanny hos oss som mamma vårdade på ett kärleksfullt och beundransvärt sätt. Vi har ofta undrat hur mamma orkade och hann med allt.

Om man inte visste hur man skulle bemöta en viss situation så sa mamma ofta "Lita på välsignelsen". Och ända sedan vi var små så har mamma påmint oss om att inte glömma aftonbönen.

När barnen vuxit upp började hon arbeta inom Haparanda kommun med arbete som hemsamarit och vaktmästare på Nikkala skola.

Mamma deltog också i många kurser, bland annat tennbroderi, växtfärgning och vävning. Vi har fått glädja oss över många av hennes fina alster. Mamma var också politisk engagerad och var under många år aktiv inom Centerpartiet.

Mammas gästfrihet och värme var stor. Pörtet i Nikkala var välbesökt och alla trivdes. Många oväntade gäster kom på besök men mamma lyckades alltid "trolla" fram mat och dryck till alla. Mamma välkomnade alla med ett leende och värme även om hon hade fullt upp.

Mamma hade i alla år haft hand om hushållet men när hennes demenssjukdom gav sig till känna fick pappa ta över matlagning och omsorgen om hemmet och mamma. Pappa skötte om mamma på ett kärleksfullt och beundransvärt sätt.

Han tog bland annat med henne på skoterfärder, båtutflykter och de har fått många lyckliga år tillsammans. I sommar hade de varit gifta i 65 år.

Sista året vårdades mamma på avdelning Längtan och fick god mycket vård.

Vår längtan hem har alltid varit stor och vi minns vår barndom med kärlek och värme. Även om vi nu är "stora" så har våra ögon varit tårfyllda varje gång vi lämnat hemmet i Nikkala.

Det finns ett citat som kan sammanfatta mammas tankesätt, "vad världen behöver är kärlek och ännu mera kärlek" och det är väl något som fortfarande gäller i vår tid.

Mamma lämnar oss - älskade maken Paul, sju barn, 21 barnbarn och nio barnbarnsbarn samt svärdöttrar och svärsöner i stor sorg och saknad.

Vi minns vår mamma med stor tacksamhet och vi är så glada för att just Hillevi var vår mamma och hon kommer alltid att finns med oss i våra hjärtan - nu och för alltid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!