Minnesord: Herbert Strålberg

Foto: Privat

Norrbottens län2011-03-15 06:00

Herbert Strålberg, Luleå, har avlidit i en ålder av 85 år.

Herbert föddes i Pålänge, Kalix, i en syskonskara på elva barn. Han växte upp på ett mindre jordbruk där familjen livnärde sig på fiske, och intresset för sjön och fiske kvarstod hela livet.

Som ung var Herbert en aktiv idrottare som vann många priser inom fotboll och skidåkning.

I 20-årsåldern kom Herbert till en personlig tro, en tro som bar honom livet ut.

År 1950 flyttade han till Luleå. Herbert träffade sin blivande hustru Siri på ett ungdomsmöte, och 1956 gifte paret sig i Forsheds missionshus.

Där firade de också sitt guldbröllop tillsammans med barn och barnbarn.

Familjen byggde hus på Bredviken i Luleå, där sonen Paul och dottern Lena växte upp. Somrarna tillbringades i sommarbostaden vid Hertsöträsk. Herbert var en duktig köpman som uppskattades av både kunder och medarbetare. Han drev under många år ICA-butiker, Strålbergs Livs, på Skurholmen och Lövskatan där även hans fru Siri arbetade.

Herbert var senare bland annat butikschef inom hälsokostbranschen. Han tyckte mycket om att vara i stugan, plocka bär, slöjda, göra utflykter, fiska, sporta med barnbarnen och umgås med familj och vänner. Herberts stora idrottsintresse gjorde att han följde det mesta som hände, på plats eller via radio och tv.

Herbert hade en ungdomlig personlighet och var glad och lätt att prata med. Under hela sitt vuxna liv var han medlem i Luleå Missionsförsamling, där han sjöng i kör och deltog med stort engagemang i kyrkans aktiviteter. Herbert var, tillsammans med hustrun, en flitig gudstjänstbesökare. Sista gudstjänsten han deltog i var en vecka innan han fick komma hem till Gud.

Herbert levde ett aktivt och friskt liv med utomhusaktiviteter som skidåkning och dagliga promenader runt Skurholmsfjärden. Strax före jul 2010 fick han cancerbesked, och sjukdomen tog snabbt orken ifrån honom.

Närmast sörjande är hustrun Siri, barnen Paul och Lena med familjer.

Vi saknar Herbert men minns honom med tacksamhet och glädje.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!