Minnesord: Harald Bergdahl

Norrbottens län2013-04-16 06:00

Harald Bergdahl, Boden, har avlidit i en ålder av 99 år.

Han var född och uppvuxen i Sävast tillsammans med fem syskon. Harald var näst yngst.

Han träffade sin maka Signe i unga år, giftermål 1938, de fick fyra barn.

Villa byggdes i Sävast, som de bodde i fram till år 1986. Därefter flyttade de in till Boden i lägenhet. År 2002 avled dock makan Signe i en ålder av 87 år.

De senaste åren har Harald bott i lägenhet inom äldrevården.

Harald var ända upp till dryga 90 år frisk och vital. Han var inte bara frisk, såg även stark ut och var "rak i ryggen som en fura".

Intellektet behöll han ända in i 90-årsåldern.

Han insomnade lugnt och stilla i hemmet.

Harald var en av den tidens kraftkarlar, hans söner hade till och med svårighet att hänga med när det gällde att fysiskt arbeta och ta sig fram i skog och mark.

Som ung jobbade han hemmavid i faderns skogs- och lantbruk. Därefter var han i många år anställd inom Fortifikationsförvaltningen.

Hans stora intressen var naturen, jakt och fiske, han var den siste av de där tre, fyra riktigt inbitna jägarna i Sävast, som nu gått ur tiden. Intresset har han överfört till sina söner och svärson. Harald var den självklara medelpunkten, han var en briljant historieberättare ur alla livets olika skeden.

Även kortspel var en favoritsysselsättning, poker och bridge, han var under lång tid spelare inom Sävast och Bodens bridgeklubbar.

För oss barn var Harald en god lyssnare och kunde alltid komma med goda råd vad saken än gällde.

Saknaden inom familjen är mycket stor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!