Minnesord: Elis Lantto

Elis Lantto

Elis Lantto

Foto: Privat

Norrbottens län2013-07-12 06:41

Vår älskade make, pappa, morfar, farfar och svärfar, Elis Lantto, har den 9 juni lämnat oss efter en kort tids sjukdom. Han föddes i en stor syskonskara i Tärendö 1936 av föräldrarna Johan och Sofia Lantto som drev ett mindre lantbruk och skogsbruk. Barnen fick tidigt lära sig hjälpa till med sysslorna på gården och i skogen, bara 6 år gammal fick Elis sin första yxa. Elis var en duktig fotbollsspelare som ung. Hans pricksäkerhet och hårda skott gjorde honom beryktad och han fick erbjudanden från större fotbollsklubbar men valde att vara IFK Tärendö trogen. Hans sportintresse var starkt och följde honom livet ut.

Elis utbildade sig till elektriker i Övertorneå och fick arbete vid Sammelins elfirma i Tärendö. Då firmabil saknades på den tiden, kunde man se honom körandes motorcykel med elkablarna runt halsen. I slutet av 50-talet mötte han kärleken i Thyra, de gifte sig 1960. Kort därefter gick flyttlasset till Gällivare. Elis arbetade som elektriker vid LKAB och därefter som anställd vid firman Brännströms Elektriska som han senare övertog 1967 efter att ha läst upp sin behörighet till elinstallatör i Härnösand. Firman fick nu namnet Elektriska Byrån, den drev han fram till 2006, med villan på Malmsta i Malmberget som bas. Ett antal år var han även kassör i Företagarnas lokalförening i Gällivare.

De fyra barnen Annsofi, Susanne, Therese och Erik föddes 1963, 1967, 1973 samt 1976. Även om Elis bodde och arbetade i Malmberget fanns hjärtat i hembygden. Nästan varje helg och ledighet, oavsett väder, packades bilen och färden gick till den egenhändigt byggda sommarstugan i Tärendö, vackert belägen i Niva vid Kalixälvens strand. Elis älskade att snickra och stugan var ett byggprojekt som i takt med familjen växte genom åren. Ständigt behövdes något byggas och upprustas. När sonen Erik blev tillräckligt gammal hade Elis god hjälp av honom. Även fåglarna vid stugan fick del av Elis snickarglädje, ett 20-tal holkar hölls i topptrim och varje vår anlände knipor och många andra arter som hyresgäster. Elis älskade att studera vikens rika fågelliv.

Elis var energisk, alltid uppe innan tuppen och redo för dagens arbete. Han var inte känd för stort tålamod men å andra sidan var han effektiv och fick saker gjorda. Skogen och fastigheten krävde underhåll men fanns tid över fiskade och jagade Elis gärna. Många roliga, spännande stunder upplevdes, såväl i båten med harr- och laxfiske, som i älgskogen. Hans duktiga älghundar blev dyrbara familjemedlemmar. Han hade ett stort hjärta för sina barn och sju barnbarn, som han följde med glädje och stort intresse. Att åka fyrhjuling med farfar/morfar var något barnbarnen uppskattade. I hemmet har alla varit välkomna, där makan Thyra alltid sett till att mat och fika funnits till dem som tittade in. Elis var social, humoristisk och gillade att resonera. Han var intresserad av historia och berättelser från gamla tider.

Elis var en stark personlighet och lämnar ett stort tomrum hos oss alla. Vi saknar hans varma hjärta, hans ironiska humor och det driv och energi han förde med sig. Samtidigt är vi tacksamma för att han fick somna in lugnt och stilla hemma i sitt paradis Tärendö.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!