Legendaren Torbjörn Strandberg död

Det var i IFK Luleås färger som Torbjörn "Tobba" Strandberg nådde sina stora sportframgångar.

Det var i IFK Luleås färger som Torbjörn "Tobba" Strandberg nådde sina stora sportframgångar.

Foto:

Norrbottens län2012-06-30 06:00

Torbjörn "Tobba" Strandberg, Segeltorp, har gått ur tiden 82 år gammal.

För många äldre Luleåbor är Tobba välkänd som en stor bollbegåvning. Tobba var, under 12-15 år, IFK
Luleås stöttepelare i fotboll, bandy och, kanske framför allt, i ishockey.

Att Tobba kom att bli en av Norrbottens främsta ishockeyspelare på sin tid var kanske inte så märkligt. Närheten till hockeybanan på Cedern var förmodligen en av anledningarna. Familjen Strandberg bodde granne med hockeyrinken och ingen hade närmare till banan än Tobba. Tvärs över gatan bara!

När Tobba hade sin storhetstid, som idrottsman, belönades de mest framträdande med titeln "Stor grabb" i sina respektive idrotter. Tobba blev Stor grabb i alla de bollsporter, fotboll, ishockey och bandy, som han utövade. Endast ett fåtal norrbottningar har lyckats med den bedriften!

Tobba Strandberg älskade föreningen IFK Luleå och kärleken var ömsesidig, få medlemmar i IFK har rönt samma uppskattning som Tobba. I IFK-kretsen är Tobba än i dag en av föreningens största profiler, omtyckt inte bara för sina prestationer med puck och boll utan i lika hög grad för sin positiva framtoning. Där Tobba drog fram var humöret ofta på topp.

Tobba var inte bara en duktig idrottsman. Även som yrkesman gjorde sig Tobba känd som en framgångsrik herre. Tidigt på 1960-talet lämnade Tobba Luleå för att prova lyckan på annat håll, närmare bestämt i Stockholm. Där byggde Tobba upp ett företag, Köksmontage, som visade sig vara en satsning precis rätt i tiden. Köksmontage och Tobba skördade stora framgångar och byggde en tryggad framtid för sin och hustrun Gullis del.

Torbjörn "Tobba" Strandberg avled torsdagen den 28 juni. Han efterlämnar närmast hustrun Gulli och tre barn med respektive familjer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!