Lakritsen har gjort en klassresa, från storpacken på finlandsfärjan till premiumkonfekt i specialbutiker. Numera träffas matkonnässörerna och pratar om exklusiv salmiak som vore det en fin olivolja eller whisky.
Samtidigt har råvaran blivit en framgångsrik svensk hantverksprodukt. I Lakritsfabriken i Ramlösa tillverkas finlakrits av naturliga och ekologiska ingredienser och i Malmö finns nystartade Kolsvart, som sticker ut med sina rustika papperspåsar med avskalad design. Kolsvart har kallats hipstergodis och säljs på trendiga gourmetrestauranger.
Svärtat ned köket
Men den svarta roten har även smugit sig in i gourmetköken, som en allt populärare smaksättare. När Årets kock vann med en rätt, smaksatt med den svarta massan, för ett par år sedan kändes det vågat. I dag är det få som höjer på ögonbrynen över en lakritskryddad pannacotta. Lakritsrot och svart granulat har blivit en basvara i många hemmabagares skafferier. I fjol släppte kocken Elisabeth Johansson en kokbok med lakritstema och nyligen lanserade ett kryddföretag blandningen Liquorice & herbs som en del av en ny, trendig kryddserie.
Festival för sugna
- Lakrits kan både framhäva och dämpa andra smaker. Dessutom har det fem gånger längre eftersmak än exempelvis choklad. Det gör att det är väldigt spännande att experimentera med ämnet i köket, säger Tuija Räsänen, som ligger bakom den årliga Lakritsfestivalen i Stockholm.
Den startade 2009 och har växt för varje år. Senast kom över 9 000 besökare.
- Det visar att trenden håller i sig. Jag tror att den kommer bestå även i framtiden - lakritsroten är ju en gammal läkeväxt som har varit populär i tusentals år, säger Tuija Räsänen.
Perfekt kombo
Svärtan har inte bara letat sig in i mat och desserter. Numera finns såväl öl, glögg, skönhetsprodukter och tandkräm spetsade med den tusenåriga medicinalväxten. I fjol tog den sig till och med in på museum, när Spritmuseum i Stockholm arrangerade en separat utställning ämnat roten. Där kunde man bland annat se nostalgiväckande tablettaskar och upptäcka nya, oväntade smakkombinationer. Som att lakrits och whisky kan vara en perfekt kombo.
- Det är kul att upptäcka hur lakritsen kan påverka andra smaker, säger Tuija Räsänen, som brukar leda provningar i sin butik i Vasastan i Stockholm.
Ren smak
På hyllorna i butiken finns bland annat gourmetlakrits från Amarelli i Italien, finsk salmiak, chokladlakrits från Island och plastsmycken som för tankarna till lakritsgodis. För Tuija Räsänen var intresset för smaken en hobby som utvecklades till ett heltidsjobb. Men hon njuter fortfarande lika mycket av "det svarta guldet".
- Det godaste jag har ätit var helt färsk lakrits på Amarellis fabrik i Italien. Den var fortfarande mjuk och hade en fantastisk, ren smak. Otroligt gott!