Hur känns det i dag...

... Tony Meenan, som är veckans bloggare på Kuriren.nu?

Tony Meenan.

Tony Meenan.

Foto: Håkan Zerpe

Norrbottens län2013-03-11 06:00

- Det känns jättespännande att bli veckans bloggare.

Vem är du?

- Jag är en irländare som föddes precis i tid att hinna uppleva kriget i Nordirland. Jag kommer från staden Derry, som ligger vid gränsen mellan republiken och Nordirland. Jag är pappa till två vuxna barn och har jobbat inom hälso- och socialomsorg under de senaste 15 åren.

Hur kom det sig att du hamnade i Boden?

- Min sambo kommer från Boden. Mari har bott med mig på Irland under sju år, men tyckte efter ett tag att särskilt den nordvästra delen var lite för regnig och blåsig. Så vi flyttade till Boden för 4,5 år sedan.

På söndag är årets stora helg för många irländare. Vad är det ni egentligen firar på St Patricks Day?

- På St Patricks dag firar vi att vi överlevt ett år till och att vi fortfarande kan kalla oss irländare. Då är det tillåtet att fira irländsk kultur över hela världen oavsett var man befinner sig - från Norrbotten till Sydafrika, New York till Sydney. Alla firar Irlands dag. Det är ett relativt enkelt koncept, men vi har lyckats övertyga resten av världen att det är vi värda.

Brukar du fira St Patricks Day i Boden?

- I Boden firas det för lite, men jag brukar hissa flaggan varje år. Tyvärr har jag inte kvar flaggstången. Det blir kanske en Guinness med mina landsmän i Luleå.

För att ha bott så kort tid i Sverige talar du väldigt bra svenska. Hur går det att skriva svenska?

- I början kändes tanken rätt OK att skriva på svenska. Mitt största problem är när det ska vara prickar eller inte. Grammatik känns också lite baklänges, men allt beröm ska gå till lärarna som undervisar i svenska som andra språk. Ni vet vilka ni är - stort tack.

En samvetsfråga, var är ditt hjärta den 22 mars?

- När England mötte Sverige under sommarens EM bar jag en svensk tröja i Gdansk, men den 22 mars på Friends arena ska jag klä mig i grönt och sjunga med hela mitt hjärta "Come on you boys in green". Det är en otroligt viktig VM-kvalmatch för båda länderna. Jag hoppas verkligen att Sverige inte blir alltför besviket över en tredje plats i tabellen.

Till sist, vad önskar du mest just nu?

- Det låter kanske som om jag vore en Miss World-kandidat, men just nu är jag less att se allt lidande och sorg i Syrien, Palestina, Tibet och i andra länder. Det är inget fel att önska sig fred på jorden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!