Hur känns det i dag ...

... Sofia Larsson, som är veckans bloggare på Kuriren.nu?

Sofia Larsson.

Sofia Larsson.

Foto:

Norrbottens län2011-05-30 06:00

- Bra, såklart!

Vem är du?

- En patriotisk norrlänning från Kramfors som tycker om att dansa, om goda vänners lag, plantera frön och som vill arbeta för en hållbar samhällsutveckling.

Vad gör en klimatstrateg på Haparanda kommun?

- Jag arbetar verksamhetsövergripande med klimatfrågor, både inom den kommunala organisationen men även utåt mot allmänhet och näringsliv i syfte att höja kunskap och skapa engagemang och medvetenhet. Men även med konkreta projekt som till exempel nu då vi ska införa sortering av matavfall i hela kommunen samt sätta upp solceller på stadshuset.

Ok, här är några kontrollfrågor. Vad är din åsikt om klimathotet?

- Åsikt och åsikt... Det är ett faktum vi står inför och som vi måste förhålla och anpassa oss till. Jag ser omställningen till ett hållbart samhälle som en möjlighet som ger väldigt många vinster både för människor och natur.

Klimatkompenserar du dina flygresor?

- Nej, jag tycker det är omoraliskt att köpa sig fri sitt ansvar att minska sina egna koldioxidutsläpp. Det är ett för billigt sätt att få ett gott samvete. Men jag har en idé om en lokal klimatkompensationsfond där vi kan reducera de lokala utsläppen och därmed minska vår energiförbrukning, inte via trädplantering i Afrika som i vissa fall kan tränga undan lokalbefolkningen...

Vad kommer din blogg att handla om?

- Diverse tankar om hållbarhet, klimatfrågor och lite ekonomi. Säkert en del annat också.

Till sist, vad önskar du mest just nu?

- Ett hållbart globalt och lokalt samhälle (vilket innebär världsfred, rättvisa, utrotade ekonomiska klyftor, jämlikhet, jämställdhet och att vi människor lever i samklang med naturen) och gassande sol i sommar.

Namn: Astrid Sofia Solveig Elina Larsson.

Yrke: Klimatstrateg, Haparanda stad.

Ålder: 26.

Bor: i Haparanda.

Familj: Stor med systrar och alla deras barn, fin mor och far samt goda vänner.

Aktuell: Världsmiljödagen äger rum på söndag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!