Historien kryllar av lögner

Caesar sa aldrig "Även du min Brutus", Jesus är inte född år noll och hundraårskriget varade faktiskt i 116 år. Historieböckerna är fulla av myter, och mycket av det vi tar för sanningar är egentligen uppdiktat.

INGA HORN.  Myterna om vikingarna är många, men på den här vikingafestivalen i Skottland vet man i alla fall att vikingahjälmarna saknade horn.

INGA HORN. Myterna om vikingarna är många, men på den här vikingafestivalen i Skottland vet man i alla fall att vikingahjälmarna saknade horn.

Foto: David Cheskin/AP/Scanpix

Norrbottens län2011-02-21 06:00

Se antikens Rom framför dig. Män och kvinnor promenerar runt i vita togor bland vita marmorstatyer och byggnader, en symbol för den västerländska kulturens storhet. Men så såg det egentligen inte alls ut - togorna var i alla möjliga färger, bara rika hade vita togor. Och statyerna var inte heller oskuldsfullt vita.

- Nej, de var i själva verket målade i bjärta färger, så färgglada att man skulle ha tyckt att de var lite "tacky" i dag, säger Åke Persson, redaktör för tidningen Levande historia.

Inte sant
Historien är viktig för att förstå samtiden och då är det bra om det vi lär oss är korrekt, menar Åke Persson. Ändå kryllar det av missförstånd och rena lögner. Under sin mångåriga karriär som historiejournalist har Åke stött på mängder av felaktigheter och han beslöt sig för att tillsammans med Thomas Oldrup rätta historien och skriva en bok. Resultatet blev boken 101 historiska myter, där de tar livet av många vedertagna "sanningar". Vi får bland annat lära oss att det inte finns några bevis för att Cajsa Warg sa "Man tager vad man haver" och att Gustav Vasa aldrig åkte skidor från Sälen till Mora, han färdades faktiskt åt andra hållet. Dessutom åkte han troligen inte skidor utan gick, kanske på snöskor.

- Boken är skriven både som folkbildning och underhållning - det är roligt när det man trott var sant egentligen gick till på ett helt annat sätt. Dessutom kan man ju stila för familj och vänner med kunskapen, man blir en riktig besserwisser av att få veta hur saker och ting egentligen ligger till, säger Åke Persson.

Vikingar och Tell
Myterna kommer ofta av att folk förskönat verkligheten, med flit eller på grund av att det inte funnits så mycket dokumenterat om händelsen. Många historiska myter uppstod under 1800-talet. Då spreds bland annat många felaktigheter om vikingarna. Stormaktstiden var över och berättelser om de starka vikingarnas framfart blev ett sätt att få bukt med svenskarnas sårade nationalkänsla. Men i dag vet man exempelvis att vikingarna inte hade hornprydda hjälmar.

- Det hade ju varit helt opraktiskt att ha hornhjälm i strid - man hade fastnat i buskage eller så hade ens fiender lätt kunna få tag på en i hornen. Hornhjälmarna hör i stället hemma i gallernas religiösa ceremonier, menar Åke Persson.

Ibland kan sagor vara sanning. Ett exempel är historien om Wilhelm Tell, den schweiziske mästerskytten som ska ha skjutit bort ett äpple från sin sons huvud.

- Hela historien om Wilhelm Tell är uppdiktad. Men schweizarna vill inte höra det, i en undersökning uppgav hela 60 procent av de tillfrågade att de trodde att sagofiguren funnits på riktigt!

Hollywoodmyter
Historiemyterna förenklar ofta komplicerade sammanhang och målar upp en romantiserad bild av verkligheten. Det gör dem också intressanta i Hollywood och många historiska filmer är fullproppade med felaktigheter. Ett exempel är filmer om pirater.

- Det finns bara ett dokumenterat exempel på en pirat som tvingat sina fångar att gå på plankan och det är ju en ologisk myt - varför skulle piraterna ha lagt tid på att montera en planka när de bara kunde slänga någon över bord?

- Skattkartor är ju också helt ologiska, dem kan man ju tappa och då hittar någon annan ens skatt. Och att ha träben och slåss på ett båtdäck måste ha varit omöjligt, man skulle ha halkat hela tiden. Nej, pirater som fick träben tvingades nog skaffa sig ett annat jobb,
säger Åke Persson.

Myter om män

Caesar sa inte "et tu, Brute" när han mördades. Orden myntades av William Shakespeare i hans drama om den romerska statsmannen.

Kristian Tyrann, den danske kung Kristian II, kallades inte Kristian den gode i Danmark. Han var tvärtom rätt illa omtyckt av danskarna.

Tågen gick inte i tid bara när Mussolini styrde Italien. Upprustningen av det italienska järnvägsnätet hade inletts redan
innan han kom till makten. Samma sak gäller myten om att Hitler låg bakom autobahn. Den
första tyska motorvägen invigdes tolv år innan Hitler blev Tysklands ledare.

Alströmer var inte den första att odla potatis i Sverige. 1658, många år innan Jonas Alströmer föddes, drev Olof Rudbeck d ä upp några potatisplantor i Uppsala. Alströmer var däremot den som spred namnet potatis i Sverige.

Myter om kvinnor

1960-talets feminister brände inte sina behåar. Vid en protestaktion under en Miss America-tävling kastade demonstranter däremot höfthållare, lösögonfransar, damtidningar, smink, högklackade skor och behåar i en tunna märkt "freedom trash can".

Marie-Antoinette sa aldrig "Låt dem äta bakelser" när hon uppmärksammades på bristen på bröd bland Paris hungrande befolkning. Citatet kan i stället tillskrivas en prinsessa som levde 100 år innan den franska drottningen ens föddes.

Kleopatra dog inte genom att låta sig bitas av en huggorm. Vissa källor visar att hon avled efter att ha smörjt sig med en giftig salva, men man vet inte säkert. Men att det var en giftorm som hon tryckte mot sin barm är troligen inte sant.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!