"Haru kuvär"

Rikedomar. Varför inte ta för sig ur naturens skattkista - öppen för envar . Här superhallon och blåbär från i fjol.

Rikedomar. Varför inte ta för sig ur naturens skattkista - öppen för envar . Här superhallon och blåbär från i fjol.

Foto: Elsa Rensfeldt

Norrbottens län2014-07-07 06:33

Ja, så brukar det låta runt mitt middagsbord på sensommaren när ett av mina måsten i trädgårdslandet har börjat skördas - gula haricot verts. Jättegoda och synnerligen lättodlat, särskilt i pallkrage och rikgivande från frukt till frost. Jag odlar dem inte för att jag är snål och kan spara in en slant i affären. Nej, orsaken är att de är så mycket smakrikare än de industriella du köper. Även efter att ha legat i frysboxen en vinter är de fortfarande mjälla och goda. Samma med sockerärtorna och bönorna. Hemodlat är bäst.

De gula haricot vertsen gillar jag bäst för de är rätt milda och inte så skarpt "gröna" i smaken. De finns i olika varianter, låg och högväxande. Eftersom jag odlar i pall brukar jag ta de låga - det blir jättebra skörd ändå. Vill du testa så kan det hinnas, just om du planterar i pallkrage.

I fjol fick jag massor av fina chilifrukter. De trädde jag upp på en tråd och torkade dem riktigt knastriga. Sedan ned i en tättslutande burk med placering nära spisen för snabb smaksättning. Goda till allt. I fjol odlade jag en klassisk röd långsmal chilisort, i år blansd annat upprättväxande oranga frukter med hetta. Än har de inte blommat så det är bara att hålla tummarna att det hinner fram frukt. Chili ska förgros inomhus i februari för att hinna bära frukt.

Ute i naturen följer jag bärblomningen. Åkerbäret blommar ymnigt i år. Föresatsen är att i alla fall få ihop en liter. Hallon och blåbär blev det mycket av i fjol och boxen är fortfarande inte tom. Den härliga rikedomskänslan när man sitter på förstubron och rensar fina vildhallon är oslagbar. Ekorren i en får sitt lystmäte- man känner sig nöjd när man är välförsedd med allt gratisgodis som naturen bjuder på.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!