Fotbollsprofil ur tiden

Foto: Privat

Norrbottens län2012-04-19 06:00

Bo Häggbom, avled 14 april, på sitt 73:e levnadsår.
En av den norrbottniska idrottens främsta bollspelare har lämnat arenorna. För många Luleåbor blev Bosse mest känd för sin förmåga att ”leka” med bollar och puckar.
Alla som hade ett hjärta som klappade för Luleå SK:s färger såg i Bosse stans bästa fotbollsspelare och en lirare med kapacitet för större uppgifter än de som ägde rum på de norrbottniska planerna.
Men Bosse, som kom som 10-åring till Luleå från Surahammar och som fick sin idrottsliga fostran i Luleå SK, hade aldrig, i en tid när klubbkänsla betydde mer än spelarkontrakt, en tanke på att byta klubbtillhörighet, trots att möjligheterna fanns. Bosse blev sitt LSK trogen i alla sina dagar.
Vintertid hastade han tillsammans med sina lagkamrater från bandybanan till ishockeyrinken för att kunna dra sitt strå till stacken. Under sommarhalvåret var Bosse en av de viktigaste kuggarna i sportklubbens fotbollselva.
Vi är många som främst minns Bosse som just fotbollsspelare. Alltid vältrimmad, och med medfödd begåvning, behandlade Bosse bollen som sin bäste vän. Det var alltid med elegans och finess som han dribblade, passade och sköt sina luriga och krutfyllda skott.
Med sitt breda kunnande kom Bosse att också bli en tillgång för norrbottniska länslag i de bollsporter som sysselsatte honom. Främst i fotboll och ishockey, gjorde han en lång rad länsmatcher i slutet av 1950-talet och under första hälften av 1960. Bosse var den idealiske lagspelaren som hade lätt att anpassade sig i en ny, och ovan, omgivning.
Efter sin karriär som aktiv idrottsman i Luleå SK provade Bosse på tränarjobbet där han verkade i Lira BK, Bodens BK, Gammelstads IF och Luleå AIK innan han avslutade också den rollen.
Efter fotbollskarriären valde Bosse att satsa på sig själv och sträva efter att hålla sig i trim. Det hindrade inte att Bosse drabbades av en envis sjukdom som till slut bidrog till att han fick ge upp sin kamp.
                 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!