Vabba det vet ni vad det betyder, vård av barn. Nu har det dykt upp något nytt som egentligen inte är något nytt nämligen VAF. Det står för "vård av föräldrar". Det finns inte officiellt men det diskuteras. Att barn till åldriga föräldrar ska få ett antal dagar om året med ersättning för vård av sina gamla. Bra? Eller kvinnofälla? som någon befarar i debatten kring det hela.
Argumentet kvinnofälla har jag svårt att förstå. Visserligen är det ju ofta kvinnorna som tar på sig det mesta av vårdansvaret för alla kategorier i vårt samhälle. Men att det "bara" skulle vara tjejer som rycker in - nää det stämmer inte, inte från min horisont i alla fall.
Det är så lätt att generalisera "det är bara kvinnor som får ställa upp", men hur ser det ut? Stämmer det? Jag tror att man negligerar och "glömmer bort" alla killar/män som faktiskt tar på sig ett lika stort vårdansvar för sina gamla som kvinnorna. De som säger så har förmodligen ingen egen erfarenhet eller den minsta aning om hur landet ligger på området. Jag har sett det ofta i mitt närområde. Män som till och med haft flera vårduppgifter på samma gång och skött dem utan att knota eller ropa ut det på något sätt.
Vi kan ta mannen som varje dag kom till sin pappas långvårdsinrättning för att hjälpa till att mata den gamle, som hade med sig godsaker. Vi kan ta han som varje dag svängde förbi sin gamla mamma som i hög ålder bodde i egen lägenhet och kollade så att hon var på benen och hade det hon behövde.
Och dessa män är på intet sätt ensamma. Det finns många av dem, faktiskt. Frågan är varför man inte räknar med dem? Det är något att grunna på för dem som ropar "kvinnofälla" så fort det handlar om omsorg av samhällets mest bräckliga - barn, gamla och sjuka.
Samma konstiga inställningar tycker jag man möter om RUT. En städtjänst som försörjer människor och inte "bara" kvinnor. Jag ser och har sett män som städar yrkesmässigt i min sfär, både i det privata boendet och på arbetsplatsen. Det är ett yrke så gott som något och det är viktigt, ingen av oss vill ju leva och arbeta i en smutsig omgivning och bryr vi oss om det är kvinna eller man som utför det arbetet? Nä jag tror inte det.
Kanske ska man med jämna mellanrum uppgradera kunskaperna om genusperspektivet i samhället. Tror inte den är så färsk - den syn som råder i det officiella. Kanske beror det på att makthavarna inte sett/ser det där som man med den tröttsamt klyschiga benämningen kallar "livspusslet". Livet som pågår under samhällsbruset.