Minnesord: Ulrika Schönbäck

Ulrika Schönbeck har som tidigare meddelats avlidit i en ålder av 58 år.

Ulrika Schönbeck.

Ulrika Schönbeck.

Foto: Privat

Minnesord2023-02-18 07:32

Som dotter till två utflyttade norrbottningar tillbringade Ulrika sina nio första levnadsår i Vallentuna. Banden till Malmfälten var starka och flera gånger per år åkte familjen norrut för att hälsa på familj och vänner, för att 1973 flytta tillbaka till Gällivare. Nu gick bilresorna längs E4 i stället söderut till sommarstället i Roslagen, något som fortsatte även under Ulrikas liv som vuxen.

Efter gymnasiet och studier i juridik vid Umeå universitet blev det Uppsala universitet och utbytesstudier vid University of Minnesota Law School. I Uppsala engagerade Ulrika sig i nationslivet och särskilt i spexgruppen, där hennes komiska ådra och skådespelartalang kom väl till pass. 

Efter avslutade studier fick Ulrika tjänst som notarie vid Bodens tingsrätt, och under en vistelse hos föräldrarna i Gällivare träffade hon sin blivande man. Flytten gick återigen norrut och under åren som följde utökades familjen med två barn. 

I många år arbetade Ulrika som åklagare i Gällivare och blev 2008 rikskänd för sitt arbete med fallet Carolin Stenvall. Tillsammans med sin kollega Annette Ölmbro blev hon året därpå utsedd till Årets norrbottning. 2011 flyttade familjen till Luleå och Ulrika blev känd och uppskattad för sitt och kollegan Anna Bergstöms arbete med fallet Vatchareeya Bangsuan. Under hela sin karriär drevs Ulrika av ett rättspatos, något som präglade henne redan som barn. Hon stod tydligt på de utsatta och på brottsoffrens sida, men behandlade också de åtalade med respekt och integritet.

Det som präglade Ulrika var hennes knivskarpa analytiska sinnelag, men också hennes humor och hennes förmåga att berätta om såväl tragiska som komiska händelseförlopp. Hon hade också en unik förmåga att få andra att öppna sig och berätta om sina liv. För familjen var hon navet som mycket kretsade kring. Otaliga är de tillställningar där hon satte i gång att dansa mitt i natten när festen egentligen var slut och alla var på väg hem. Det blev alltid fest när Ulrika med sin livsbejakande energi var med. Hon var en enormt omtänksam och trofast vän med en stor vänkrets som skapats under livets gång.

Ulrika sörjs nu av denna vänkrets, av sina kollegor och inte minst av sin familj, sina barn Caspar och Agnes, sin mor Valborg, sin särbo Donald, sin syster Ylva med familj och sin exman Urban. Det är med tacksamhet och glädje vi minns Ulrika, men också med en stor sorg över den förlust som hennes bortgång innebär. Ulrika lämnar ett stort tomrum efter sig, men hon kommer alltid att finnas med oss med sitt klingande och smittande skratt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!