Minnesord: Torgny Ring

Minnesord2020-04-28 06:00

Torgny Ring, Luleå, har avlidit i en ålder av 66 år efter att ha intensivvårdats för covid-19 i Piteå.

Torgny föddes i Stigtomta, Sörmland, och växte upp i Sollentuna och Nacka utanför Stockholm. Militärtjänsten gjorde han vid F 21 i Luleå, och en sommarkväll 1974 var han på dans i Sunderby loge. Där bjöd han upp en kvinna från Siknäs, Töre, som senare skulle bli hans fru.

Efter några år vid Kvarnholmens kafferosteri i Sickla, där Kooperationen tillverkade Cirkelkaffe, sökte han och fick förflyttning till KF:s lagercentral i Luleå 1978. Det blev något år i ”frysen” innan Torgny började som säljare av restaurangutrustning vid Promus storhushåll med hela Norrbotten som sitt arbetsfält. Det skulle bli en 40 år lång yrkesbana i samma företag, dock under olika namn, senast Martin & Servera.

Förra året gick Torgny i pension, men han fortsatte arbeta i mindre skala som egen företagare. Han var ivrigt engagerad för att stödja lokala företagare inom restaurang och livsmedel, allt från sylt och röding till gin och källvatten. Torgny var en osjälvisk entreprenör som trivdes bäst när alla vann på affären.

Torgnys glada energi uppskattades av kunderna och hos arbetskamraterna var han känd som en varm och lojal kollega som alltid ställde upp för andra. Han brann också för att arrangera evenemang såsom löjromsaktiviteter på Sandskär eller matlagning åt en ny kund i Riksgränsen.

Men Torgnys alltför korta liv var inte bara jobb. I september 1982 reste han till Indonesien för att hämta en bara några veckor liten adoptivdotter. Och i juni 1987 reste han till Indien för att hämta nästa dotter, då nio månader gammal.

Döttrarna skulle senare bli duktiga i konståkning, med storasyster i den svenska eliten. Pappa Torgny tillbringade många timmar i ishallar runtom i Sverige. Han var ordförande i Luleå konståkningsklubb från slutet av 1980-talet fram till millennieskiftet. Han tog initiativet till samarbetet med Olympiska skolan i S:t Petersburg – ett samarbete som sedan varit fruktbart för utvecklingen av Luleås konståkningsklubb och svensk konståkning.  

Torgny var en kärleksfull morfar, snar till lekfulla upptåg med de tre barnbarnen i Malmö och Luleå. Han odlade också sitt intresse för gamla amerikanska bilar.

Torgny sörjs närmast av hustrun Ann-Kristin, döttrarna Therese och Susanne med familjer samt storebror Kenneth och lillasyster Mia.

Jan Nyberg

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!