Minnesord: Sten Sjögren

Sten Sjögren.

Sten Sjögren.

Foto: Privat

Minnesord2020-05-16 14:41

Tandläkaren Sten Sjögren 80 år, Boden, har i stor saknad lämnat oss alla, hustru Vera, barnen Johan, Karin och lngemar med familjer, samt släkt och många vänner som Sten hade under alla år. 

Till Boden och I 19 kom Sten tidigt 70-tal då han gjorde sin värnplikt vid I 19 som tandläkare. Sten har också tjänstgjort vid folktandvård, haft egen praktik i Boden och arbetat i England som tandläkare i olika omgångar. Sten hade starka känslor för just England som land och även USA där han var utbytesstudent i Texas på 1950-talet. Han återvände ofta både till England och USA och fick många goda vänner. Jag lärde känna Sten redan 1973 och sedan dess har vår vänskap funnits och stärkts under åren. Jag var militär och tjänstgjorde vid I 19 i Boden. En helg i oktober månad 1973 halkade jag i skogen under en militärövning och skadade min nedre käke. Vid 19 hade vid den tiden läkare och tandläkare vid regementet. Just denna helg var Sten jourhavande.

Sten har betytt mycket för mig, inte minst som tandläkare där han skött om mig på ett föredömligt sätt genom livet. Sten var och förblir en av mina allra bästa vänner. Sten var en mycket godhjärtad person som ville alla väl. Mycket lyhörd och var väldigt intresserad av att diskutera ämnen som statsvetenskap och politik. Under åren har Sten gett mig många goda råd och tips om tänkbara förändringar att försöka förnya politiken. Sten ville ha förändringar inom många områden och var inte främmande för att diskutera saker och ting med folk i sin omgivning. Rättsväsendet med allt vad det innebar var ofta föremål för diskussioner.

Vid ett tillfälle frågade jag om han ville börja köra rallybil. Även om svaret för stunden blev nej så märkte jag att hans nyfikenhet ändå fanns där. Det slutade med att Sten tog rallylicens och sedan körde vi tillsammans i tre år. Dessa tre år var en fantastisk fin tid för Sten och mig. Vi hade enormt roligt tillsammans på träningar och tävlingar.

Sten var sedan sin ungdom intresserad av bilar och särskilt veteranbilar. Hans kunskaper om äldre veteranbilar var oslagbar. Jag höll själv på med veteranbilar och fick alltid svar på svåra frågor jag hade av Sten.

För ett par år sedan fick jag en idé om att Sten skulle bli en utomordentlig rolig och underhållande sommarpratare i Sveriges Radio P1. Sten hade blivit mycket uppskattad är jag helt övertygad om. 

Tacksam för alla trevliga stunder vi haft, med lång och mycket fin vänskap under alla år.

Vännen Göran Ahlman, Boden

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!