Minnesord: Lars Brännberg

Lars Brännberg har avlidit i en ålder av 78 år.

Lars Brännberg.

Lars Brännberg.

Foto: Privat

Minnesord2022-02-25 06:37

 Han efterlämnar hustrun Gunilla och sönerna Patrik och Jonas med familjer.

Lars föddes in i en arbetarfamilj i Notviken. Det var en fin uppväxt. Tillsammans byggde familjen ett eget hus – med material från två skrotade skorstenar. Lasse och hans äldre bror hjälpte till att rensa teglet. Barndomen fylldes också av fritidsintressen: Tillsammans med brodern tävlade Lars i motocross. Av en annan kamrat lärde han sig att segla – något som skulle bli Lars livselixir. Resten av livet fylldes somrarna med segling. 

Lars gick tekniskt gymnasium och blev väg- och vatteningenjör. Han jobbade en period i Gävle, dit familjen flyttade 1970, och i Stockholm. När familjen flyttade tillbaka till Luleå arbetade Lars med muddringarna inför stålverk -80. 

Intresset för teknik följde Lars genom livet. Han älskade att hitta på tekniska lösningar till segelbåten. Han timrade själv en sommarstuga i Rörbäck, med timmer han hämtat från skogen och sågat på egen hand.

1968 gifte sig Lars med Gunilla. De hade setts på en dans på Piteå havsbad. Några år senare kom sönerna Patrik och Jonas. 

För Lars var det viktigt att stå upp för idéer han trodde på. I slutet av 70-talet blev han ombudsman för VPK. Han deltog i utarbetandet av ett industripolitiskt program för Norrbotten och var drivande i att starta veckotidningen ”Folkviljan”. Han satt också i Luleå kommunfullmäktige i ett tiotal år. Även om Lars på senare år lämnade partipolitiken fanns samhällsengagemanget kvar. Över 70 år gammal och märkt av sjukdom deltog han, för några år sedan, i demonstrationer mot skolnedläggningarna i Luleå.

Lars gick aldrig på universitetet, men han var allmänbildad i ordets mest positiva bemärkelse. Kunskaperna hade han fått i sitt politiska engagemang, genom sina yrkeskunskaper och sitt historieintresse. Lars var heller inte rädd för att ta till sig ny kunskap. Vid 50 års ålder utbildade han sig till journalist och jobbade sedan på NSD fram till pensionen. 

När barnbarnen kom blev de Lasses viktigaste prioritering i livet. Tillsammans med Gunilla ställde han alltid upp och tog varje tillfälle i akt att spendera tid med dem. Först med all den omsorg små barn behöver, sedan med diskussioner om allt mellan himmel i jord.

Lars var en kraftfull man - intelligent, allmänbildad och uppfinningsrik. Han var lojal med sin familj såväl som med sina ideal. Lars lämnar ett stort tomrum.

Tack för alla minnen du gett oss. Du fattas oss vår älskade make, far, farfar och svärfar. Vila i frid!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!