Minnesord: Knut Nilsson

Knut Nilsson

Knut Nilsson.

Knut Nilsson.

Foto: Privat

Minnesord2021-02-20 07:51

Vår pappa, Knut Ingemar Nilsson, lämnade oss i höstas i en ålder av 90 år. Han föddes och växte upp i Ängesbyn, ”baki-berget,” som tredje barn i en syskonskara på fyra. Föräldrarna hette Helén och Johan Nilsson.

Efter genomgången folkskola arbetade han i skogen, sedan utbildade han sig till snickare. År 1948 gifte han sig med Berit och de fick fyra barn, Lena, Lisbeth, Anita och Hans, sju barnbarn och tre barnbarnsbarn. Parallellt med arbete på byggen bedrev han och mamma även det jord-och skogsbruk de övertagit av hans föräldrar.

Under en harjakt 1959 vådasköt han sig men överlevde mirakulöst nog. Efter tillfrisknandet utbildade han sig till yrkeslärare och tjänstgjorde på yrkesskolan i Gammelstad några år på 1960-talet. Han trivdes dock bättre att jobba med händerna så han återvände till byggbranschen, där han blev kvar till pensioneringen.

Hela pappas liv präglades av ett stort naturintresse. Han började tidigt fiska och jaga, både älg och småvilt. På 1960-talet byggde han stugan på Nagelskär där han och mamma tillbringade all ledig tid under somrarna. Och som pensionär även långt in på hösten. Förutom sitt intresse för naturen var han under många år aktiv i politiken för Socialdemokraterna. Andra intressen var körsång, han sjöng i Nederluleå manskör, samt resor. Han hade besökt de flesta länder i Europa men höjdpunkten var nog ändå resan till svenskbygderna i USA, med kören.

Han var även begåvad med en stor berättarkonst och kunde på ett karismatiskt och målande sätt berätta om svunna tiders händelser och Ängesbyns folk. Historier som gått i arv i generationer och som nu troligen faller i glömska.

Som 78-åring flyttade han ”hemifrån”, till en lägenhet i Gammelstad där han hade närmare till olika evenemang och engagemang. Under några år hade han hemtjänst, som han uppskattade väldigt mycket. Efter en stroke i december 2019 kunde han tyvärr inte bo kvar hemma och flyttade till Bergvikens vård-och omsorgsboende där han trivdes som fisken i vattnet och lovprisade ofta personalen även där. Det var också där han lugnt och stilla somnade in, efter ett långt och innehållsrikt liv, omgiven av nära och kära.

Vi saknar honom, men unnar honom vilan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!