Minnesord: Kennet Axelsson

Kennet Axelsson

Kennet Axelsson

Kennet Axelsson

Foto: Privat

Minnesord2021-05-25 07:19

Professor Kennet Axelsson, Lysekil, har avlidit, 78 år gammal. Närmast sörjande är hustrun Ewa, tidigare hustrun Tuulikki med sönerna Johan och Erik med familjer, samt systern Inger.

Kennet växte upp i Göteborg, gick på Tekniska gymnasiet och därefter på Väg- och vattenbyggnadslinjen på Chalmers. Efter civilingenjörsexamen 1968 började han forskarstudier i byggnadsstatik. Som nybliven teknologie licentiat flyttade han 1973 till den nya Högskolan i Luleå. Som universitetslektor i konstruktionsteknik var han där pionjär i uppbyggnaden av en ny utbildningslinje i geoteknologi. Han specialiserade sig mot geoteknik och blev lektor i detta ämne 1978. Samtidigt disputerade han på Chalmers med en avhandling om plasticitet och töjningshårdnande med finit elementmodell och blev docent 1983.  

Under tre år var han biträdande teknisk attaché i Tyskland och utnämndes till professor i geoteknik när han återvände till Luleå. Han flyttade söderut 1999, först som professor vid Jönköpings högskola och efter fem år vidare till en tjänst som professor i byggnadskonstruktion vid Uppsala universitet. I hustrun Ewas hembygd övertog de Stensgård i Sveneby vid Tidan norr om Skövde innan de slutligen bosatte sig i Lysekil.

Kennet var intresserad av världen och gjorde många resor. Som teknolog praktiserade han vid bygget av Assuandammen i Egypten. En period var han gästprofessor i Boulder, Colorado, och under en annan period verkade han i Honduras, på uppdrag av Sida.

Kennet var en mycket uppskattad lärare och forskarhandledare. Han var entusiasmerande och kunde så gå upp i sin undervisning att han snavade över papperskorgar, stolar och väskor när han tog ett steg tillbaka för att överblicka det han skrivit på svarta tavlan. Han skrev och ritade tydligt och lyckades ofta disponera tavlorna så att alla utrymmen var optimalt utnyttjade när en lektion var slut. Han var positiv och varmhjärtad men lite tankspridd och kunde glömma nycklar och tågtider. Kennet var en drivande och pragmatisk person som det var ett nöje att samarbeta med. Mot slutet av sin lärargärning sammanförde han sina kompendier i geoteknik, till en väl genomarbetad lärobok, tillsammans med sin tidigare elev Hans Mattsson. Boken är numera är ett svenskt standardverk.

Hans stora intresse för litteratur, historia, arkitektur, modelljärnvägar och fotografering var en tillgång bland annat i Rotary, bland frimurare och som reseledare för studenter till exotiska länder. Till livets glädjeämnen hörde även fjällvandringar med familjen och friluftsbad; han tog gärna såväl morgon- som kvällsdopp i havet vid Lysekil.

För elever, vänner och kolleger på Chalmers och Luleå tekniska universitet 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!