Minnesord: Jerry Grahn

Jerry Grahn, Luleå, har avlidit.

Jerry Grahn föddes i Chicago, USA, och kom till Sverige och Piteå som treåring tillsammans med mamma Karin och pappa Gunnar. Här är vi på besök på hemgården i Svensbyn 2021.

Jerry Grahn föddes i Chicago, USA, och kom till Sverige och Piteå som treåring tillsammans med mamma Karin och pappa Gunnar. Här är vi på besök på hemgården i Svensbyn 2021.

Foto: Elisabeth Hedman

Minnesord2023-04-01 07:30

Det var bara två år sedan vi firade pappas 90-årsdag. I somras fick vi ta farväl av mamma Gudrun. På kort tid har vi nu förlorat våra båda föräldrar när pappa, Jerry Grahn, dog den 9 mars. 

Pappa var pionjär på mer än ett sätt. 

Han var ståuppare innan ordets någonsin använts i Luleå. Numret, som framfördes på fotbollsfester och liknande arrangemang, innehöll playback till "If I Had a Hammer" och skämt som "Snackar din fotbollsspelare för mycket. Drag ut – vik ner – och riv av mot den tandade kanten."

Han var också tidigt på när det gällde datorernas inträde och i arbetet som lärare fick han möjlighet att lära sig mer av det som nu dominerar vår värld. Med barnbarn i knät spelades det "Arthurs teachers trouble" på den lilla tjockskärmen.

Teknik har alltid inspirerat honom och tidigt växte hans hemsida fram. Där fanns hans släktforskning, Notas och Luleå golfklubbs historia och roliga inlägg. Men eftersom han också varit en engagerad debattör fanns där också sådant som upprört och på hemsidan publicerades också arga mejl han fått, av typen: "Du ska bara ska hålla käft, gubbjävul"

Efter att ha gått i pension startade han, en kollega och en tidigare elev ett företag och tillsammas skrev de en lärobok.

Fotbollen var en stor del av hans liv, som spelare, men kanske främst som ledare i Notvikens IK. 

Efter att ha misslyckats med att skapa tillräckligt intresse för en elitklubb i herrfotboll Luleå på 1970-talet klev han bryskt av den banan. Då var det också slut med möten på kvällar och helger och med mammas tvättande av matchställ.

Istället kunde mamma och pappa spela golf tillsammans.

Även här var pappa en engagerad klubbmedlem. Han skapade "Gubbgolfen" en uppskattad tävlingsform som sedan fick namnet veterangolfen för att inte utesluta damerna som ville vara med.

I somras dog mamma Gudrun efter att ha försvunnit i demens ett antal år tidigare och det var en jobbig tid för pappa att de skulle skiljas så, men det blev nästan 70 år av äktenskap.

Mamma och pappa har haft ett stort umgänge med många roliga resor och fester. De hade ett bra och roligt liv tillsammans.

På hemmet, där han slutade sina dar efter en kort vistelse, kände de andra gubbarna igen Jerry, idrottprofil som han varit.

Jerry Grahn var make, bror, vän, lärare, idrottskollega, golfkamrat, frimurare, släktforskare debattör. Och så var han ju "Swenskamerianarn" med dubbelt pass.

Men för oss var han bara den bästa pappa och morfar man kan tänka sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!