Minnesord: Ingvar Brunström

Ingvar Brunström, Älvsbyn, har avlidit i en ålder av 73 år.

Ingvar Brunström

Ingvar Brunström

Foto: Privat

Minnesord2022-10-19 06:17

Min älskade make, vår pappa Ingvar Brunström somnade stilla in den 4 oktober efter en tids sjukdom.  Han blev 73 år. Ingvar föddes i Boden som enda barnet till Gördis och Tore Brunström. Vid fyra års ålder drabbades Ingvar av en stor förlust när hans mamma dog. Han hade dock turen att växa upp i en stor familj med far, farmor, farfar, faster, farbröder och kusiner och fick på så sätt en trygg och kärleksfull barndom.  

Ingvar tillhörde de första kullarna av barn i Boden som hade förmånen att några timmar om dagen delta i lekskola, som var en pedagogisk  verksamhet för yngre barn. Den forsatta skolgången på Parkskolan och Lundagårdsskolan var fina år tillsammans med ett gäng klasskamrater som alla bodde i närområdet. Skoltiden i Boden avslutades med studentexamen 1968. Studenterna årgång 68 var de sista ”äkta studenterna” som för att få sätta den vita mössan på huvudet var tvungna att klara av svåra skriftliga och muntliga förhör, annars riskerade de att få lämna föreställningen via bakdörren.

Utbildningsresan fortsatte sedan mot Umeå med studier i zoologi och genetik. Efter några år ändrade Ingvar inriktning och sökte istället in på Tandläkarskolan. Det var ett mycket lyckat beslut för kombinationen teori och praktik passade Ingvar som handen i handsken. Under studietiden i Umeå träffade Ingvar sin blivande hustru, Britt-Mari, när de både bodde i samma studentkorridor på Mariehem.  Efter avslutad examen 1975 gick flyttlasset tillbaka till Norrbotten och Älvsbyn.  Familjen utökades med två söner och livet var på topp.

De första 20 åren var Ingvar anställd tandläkare inom Folktandvården, men i mitten av 90-talet öppnade han en  egen tandläkarpraktik som kom att betjäna en stor del av Älvsbyns vuxna befolkning.  Ingvar var en mycket skicklig och omtyckt tandläkare som alltid hade patientens bästa i fokus. Kvalité och ett gott bemötande var hans motto. Några år efter öppnandet av praktiken  drabbades Ingvar av en stroke. Men den motgången hindrade honom inte utan efter rehabilitering var han tillbaka på banan igen. Livet fortsatte med familjeliv och jobb. Sport-och påsklov i Klimpfjäll och somrar i Vittjärv.  Ingvars smultronställe var stugan i Vittjärv, som han hade byggt tillsammans med sin far och farfar under sin tonårstid.

Ingvar var konstintresserad och hade en stor samling norrbottniskt måleri och då framförallt av Bodenkonstnärerna Stig Sandberg, Ingvar Jigrud och Hjalmar Rönnbäck. Bilar och gärna veteranbilar var ett annat stort intresse. Hans gamla Volvo 144 årsmodell 69 vårdades ömt och så även de övriga bilarna i hans ägo. 

Ingvar hann uppleva ”livets efterrätt” när barnbarnen Linnea och Filip föddes. De var hans ögonstenar. Hösten 2018 avvecklades tandläkarpraktiken i samband med en planerad njurtransplantation. Efter operationen fick Ingvar några goda år tillsammans med familjen. Saknaden efter Ingvar är stor, men ljusa minnen och hans omsorg om familjen finns för alltid kvar hos oss.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!