Minnesord: Ingvar Andersson

Ingvar Andersson

Minnesord2021-09-24 03:49

Det kom inget traditionellt vykort från Kalix denna sommar, vilket gjorde oss misstänksamma. Plötsligt meddelade en bekant från Lund att Ingvar Andersson hade avlidit mellan jul och nyår 2020-2021.

Ingvar var född 1928 på ett lantbruk på Söderslätt, men han blev tidigt faderlös och gården såldes. Stegen gick från den skånska myllan till ett realgymnsium i Malmö, där han tog studenten.

Han tyckte att historia var ett trevligt ämne och tänkte fortsätta studera historia och samhällskunskap. På den tiden behövde man utbildning i latin för att studera historia på universitetet. Han läste in latin på egen hand. När han klarat av historieutbildningen så läste han vidare nationalekonomi och fortsatte ytterligare några terminer och tog en fil lic-examen i detta ämne, vilket inte var så vanligt på den här tiden.

Avhandlingen och teorin slutförde han genom att bosätta sig i Monaco, där hans hustru Gudrun också var med.

Intresset för geografi var också stort, så han fortsatte sina studier vid Geografiska institutionen i Lund. Han kom att behålla kontakten med geografi-åmnet i hela sitt liv och som ledamot i geografilärarnas förening och tidvis också som dess ordförande, vilket beskrivits i geografiska notiser.

Han var en av de personligheter som uppvaktade regeringen om att återinföra geografiämnet på gymnasiet, vilket också skedde.

För att snabbare få en lektorstjänst gick färden till Kalix i Norrbotten, där han trivdes bra, och de kontakter han skapade där vidmakthöll han hela livet. Tjänsten i Norrland gav extra poäng vid anställning i södra Sverige. Han fick ett lektorat vid Klippanbygdens gymnasium i Klippan, och där blev han också fackligt ombud för LR. Detta skötte han på ett diplomatiskt sätt.

Ingvar vare en mycket sympatisk kollega. När han kom in på en konferens, så hade han ett lugn som smittade av sig på de närvarande. Hans exkursioner till olika museer och företag var intressanta och välplanerade. 

Sin fritid tillbringade han i sommarstugan i Räng på sydkusten. Utgrävningarna på Herrevadskloster engagerade också lektorn.

Vid pensioneringen köpte Gudrun och Ingvar en lägenhet i Malmö, med utsikt över Pildammsparken, där årstiderna kunde studeras från balkongen när man drack kaffe. Vid den närbelägna kyrkan fungerade Ingvar som medmänniska till folk som ville prata.

Intresset för skånsk historia och geografi odlade han genom att skriva rapporter och artiklar i kulturtidningen Byahornet. Vissa artiklar samlade han i en bok, som handlade om trilobiter och statare. En av de sista artiklarna i Byahornet handlar om vulkaner i Skåne.

Vi minns en kunnig och trevlig kollega och saknaden av Ingvar är stor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!