Minnesord: Håkan Espling

Håkan Espling har avlidit.

Håkan Espling

Håkan Espling

Foto: Privat

Minnesord2021-11-04 05:26

Med bestörtning har vi fått kännedom om att vår bror, släkting och omtyckte vän, Håkan Espling, avlidit. Efterforskningar har lett till vetskap att Håkan avled den första augusti i Uzbekistan där han också begravts. Vi har inget ställe att gå till för att sörja honom eller ge honom ett sista farväl. Men vi minns honom och sörjer honom djupt.

Alla som känt Håkan vet att han var en mycket social person med värme och ett stort hjärta.

Han hade ett smittande skratt, mycket humor och var otroligt underhållande och mån om sina vänner. Han körde ”järnet” - mycket energi och påhitt och fick passande smeknamnet ”Järnet”.

Han hade skarp intelligens och kunde fälla dråpliga kommentarer om sina iakttagelser – följt av ett smittande skratt.

Håkan växte upp som sladdbarn till Irma och Åke som också hade sönerna Göran och Gunnar. Irma hade hoppats på en dotter, namnet var klart: Karin. Men det blev en son till, Håkan. Familjen bodde på Trädgårdsgatan i Luleå. Håkans pappa var lite av celebritet i stan – jobbade som biovaktmästare i världens första shoppingcenter, Shopping.

Håkan hade riktigt lockigt hår, snarast ”krulligt”, en lärare klagade att han inte kammade sig men frisyren var omöjlig att tämja. Håkan gillade inte skolan så bra, därför fortsatte han aldrig med vidare studier. Istället blev det arbete på kommunen, godshantering på järnvägen och faktiskt kock i Björkliden – det senare var nog det jobb han gillade bäst – sen kom han tillbaka till järnvägen med uppgifter som godshantering, godsvagnsväxling och lokförare. 

Håkan var en fantastisk kock, duktig utförsåkare, vindsurfare och en otroligt skicklig skoterförare. Men han var också ett ”bängel” – han ”klumpade till det” och föll från tak, körde ner i stup eller ramlade från stegar – men en skyddande ängel höll alltid sin hand över honom. Vännen Sofia i Kiruna gav honom ännu ett smeknamn: ”Bängel”!

När Håkan flyttade till eget hus i Avan fick han möjlighet att ta tag i sitt jakt- och naturintresse. Han tillbringade mycket tid i skog och mark jagande småvilt med Norrbottens bäste stövare, King.

Tillsammans med sin första fru, Ulla, och svåger och vänner gjordes många resor upp till fjälls med skoter. Otaliga dråpliga historier finns att berätta.

Håkan bodde med sin andra fru, Innobath, i Gusum sina sista år. Dit flyttade de en tid efter han fått skador från ett vådaskott. Efter denna flytt har vi släktingar och vänner inte kunnat komma i kontakt med paret men har nu upplysningar om att han avlidit i Uzbekistan i sviterna av covid.

Med detta minnesord vill vi hedra en kär släkting och vän.

Anders, Andreas, Anita, Ann-Catrin, Anne, Anneli, Barbro, Berith, Birgitta, Björn, Christina, Eva, Hans, Helene, Gun-Marie, Gunnar, Gunnar, Göran, Göran, Hans, Inga-Lill, Janne, Jenny, Joakim, Kerstin, Klas, Kenneth, Kristina, Kåre, Lasse, Margareta, Maria, Martin, Mats, Mattias, Micke, Mikael, Niklas, Nicklas, Oscar, Roland, Stefan, Stine, Thomas, Ulla, Åsa och många fler vänner

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!