Minnesord: Eje Elenius

Eje Elenius

Eje Elenius

Eje Elenius

Foto: Privat

Minnesord2021-09-11 06:21

Eje Elenius är borta – vi saknar hans klokhet och ödmjukhet

På någon av de tidiga Laestadiusdagarna i början av 2000-talet dök det upp en vänlig herre i rutig skjorta tillsammans med en vithårig dam. De var utsocknes men kom snabbt in i samtal med de övriga deltagarna. Kaffepauserna blev extra givande, och det kröp fram att herren som absolut inte ville kallas herre var Dan Elenius (kallad Eje) som var där med sin mamma.

Eje hade med sig dokument och foton som bidrog till kunskapen om prästgårdens mest kända boende Lars Levi Laestadius och hans familj. Eje var ättling i rakt nedstigande led – ingenting han gjorde nummer av. Så kan historien plötsligt materialisera sig!

Sommaren 2006 tillägnades en av Laestadiusdagarna åt Lainio och Oksajärvi byar som vi besökte under Ejes ledning. Vi gick i anmodern Emma Christina Laestadius fotspår i Oksajärvi och Ejes fotspår i Lainio. Det var också i Lainio som Eje släppte idén om en stödförening för museet. I november samma år var formaliteterna klara för Laestadiusmuseets Vänner med medlemmar i både Sverige, Finland Norge och USA.  

Laestadiusdagarna i juli fick nu en extra skjuts. Museet och väckelsemedlemmar i Pajala, Eje i Göteborg och Hans Laestadius i Stockholm med flera planerade för sommarens aktiviteter: Det blev vandringar på Laestadiusleden på finska sidan, en dag i Laestadius' fotspår i Karesuando och en minnesdag efter den ”Laestadiustalande” landshövdingen Lassinantti bara för att nämna några. Mycket minnesvärd blev Laestadiusdagen 2014 i Erkheikki under titeln ”Markens och ordets odlare” där byns märkespersoner och traditioner blev ihågkomna.

Bakom allt detta låg ideologen och organisatören Eje och det lilla gänget historietrogna som inte ville släppa taget.

Men släppa taget måste man till slut när omständigheterna kring Laestadiusfastigheten i Pajala ändrades. 2015 ägde L-dagarna rum i Kvikkjokk och där tog styrelsen beslut om avveckling av Laestadiusmuseets Vänner.

För några år sedan flyttade Eje från Göteborg till Pajala och fortsatte att engagera sig för församlingshistorien och museiområdet. Men nu var det inte sommar längre och snart kom coronan med stängda dörrar. Eje drabbades av en allvarlig sjukdom och somnade in i Luleå 24 augusti.

Tack för ditt ödmjuka tjänande, Eje!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!