Minnesord: Ebbe Nyberg

Min morbror Ebbe Nyberg har gått ur tiden 95 år gammal efter ett långt och strävsamt liv.

Ebbe Nyberg.

Ebbe Nyberg.

Foto: Privat

Minnesord2023-10-31 06:45

Det är med en känsla av både saknad och tacksamhet som jag tecknar dessa rader. Ebbe föddes 23 augusti 1928 i Alviksträsk på en jordbruksfastighet med djurhållning och skogsbruk. Modern dog när Ebbe var tre år gammal. På gården fanns fadern Leonard Nyberg samt den ett år äldre systern Olga, senare gift Eriksson i Bälinge, samt farmor och farfar. Pigan Ragnhild Olovsson stannade i familjen i tio år på 1930-talet och blev en kär familjemedlem. 
Djurhållningen upphörde på 1960-talet och i stället övergick Ebbe till potatisodling och småskalig försäljning. Många är de Luleåbor som handlat potatis från Ebbe och kommer ihåg honom och hans potatisbil. 

Ebbe hade en stor vänskapskrets, han trivdes bra med alla sorters människor i alla sammanhang. Med potatisodlarföreningen gjorde han resor i yngre dagar och med svågern företogs semesterresor utomlands.
Vid 88 års ålder, år 2016, flyttade han till Sundsgården. Redig och klar följde han omvärlden in i det sista. Att leva i nuet var viktigt. Otaliga var de tidningar han läste och prenumererade på. Sport, inrikes, utrikes och börsnyheter var dagliga aktiviteter. 

Vid våra bilutflykter runt om Luleå förundrades jag över hans kunskaper om skogsskiften och gamla bosättningar. Bevarandet av minnen och traditioner från tidigare generationer låg honom varmt om hjärtat. 

Sin livsglädje och optimism hade han med sig hela livet. Han lämnar ett stort tomrum efter sig och är oändligt älskad och saknad av oss alla. 
Närmast sörjande är syskonbarn, syskonbarnbarn och syskonbarnsbarnbarn. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!