Minnesord: Curt-Erik Jangdal

Curt-Erik Jangdal

Curt-Eric Jangdal.

Curt-Eric Jangdal.

Foto: Privat

Minnesord2021-01-23 08:05

Tidigare rektor Curt-Erik Jangdal, har stilla insomnat efter ett långt och innehållsrikt liv.

Curt- Erik föddes den 1 april 1931 i Rosvik som nummer två av fyra syskon, till syskonskaran hörde även storasyster Britt, den två år yngre brodern Sten-Olov och den yngste brodern Ulf.

Curt-Erik växte sedan upp i Luleå, och det var i en engagerad småföretagarfamilj. Pappa Artur hade båtbyggeri i Mjölkudden tillsammans med sin bror. Mamma Mina hade livsmedelsbutik, först på Östermalm och senare i Bergviken. Curt-Erik var tidigt både energisk och ambitiös, han ägnade sig mycket åt idrott; skridskor, ishockey, bandy samt brottning. Han kom att börja arbeta redan i unga år, bland annat som springschas och som ung ingenjör var han arbetsledare vid byggandet av Bergnäsbron.

Under gymnasietiden förlovade sig Curt-Erik med Vivi och de tog gemensamt efternamnet Jangdal när de senare gifte sig. Efter flytt till Stockholm studerade Curt-Erik vid KTH och tre barn föddes i rask takt. Senare flyttade de till Östersund där familjen utökades med ytterligare ett syskon. Curt-Erik jobbade då som lärare på gymnasieskolan i Östersund och färdigställde även sin doktorsavhandling. 

Sommarloven tillbringades alltjämt i Luleå och för att husera den nu ganska stora familjen byggdes en sommarstuga i Strapösundet i Luleå skärgård. På många sätt ett sommarparadis med bad, båtliv och bärplockning men också en plats för mycket arbete med trädfällning, stenbrytning, diverse byggarbeten och inte minst den handgrävda brunnen.

1967 började Curt-Erik sin rektorstjänst på Midskogsskolan i Luleå, tidigare ”Teknis”, där han också varit elev. För Curt-Erik var arbetet i fokus och utöver arbetet som rektor var han också inblandad i etableringen av Tekniska högskolan i Luleå, senare Luleå tekniska universitet, och engagerad i uppdrag åt dåvarande Skolöverstyrelsen. 

Fritiden tillbringade han helst i skidspåren på Ormberget. Idog träning som också gjorde att han klarade ett Vasalopp. Curt-Erik avslutade sitt yrkesliv som rektor på Bergnässkolan.

Curt-Erik hade stora krav på sig själv och andra. Han gjorde avtryck med sitt starka engagemang och var noga med orden. Han duckade aldrig en konflikt utan kastade sig helhjärtat in i diskussioner för att hävda sin åsikt och att han hade rätt. Intresset för orden visade sig också i en mer konstnärlig ådra, Curt-Erik uppvaktade exempelvis gärna en jubilar med en specialskriven text till en känd melodi. Han uppskattade mycket både musik och konst, var en riktigt bra danskavaljer och bra på att själv både teckna och måla, karikatyrteckning var ett tidigt specialområde.

Det fanns i Curt-Erik en stor nyfikenhet för andra länder, andra människor och kulturer. Det förde honom bland annat till arbete på SIDA i Nairobi i Kenya under fem år. 

Som pensionär flyttade Curt-Erik via Skåne vidare till spanska solkusten. Platser som alla var bra startpunkter för ytterligare resor ut i världen. Det var också bra platser för golfspel och bridge visade det sig.

Curt-Erik levde ett fullt liv med ett mycket stort mått av livsglädje. Han saknas närmast av sina fyra barn med familjer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!