Minnesord: Björn Fredriksson

Björn Fredriksson, Trångfors, Boden, avled den 14 augusti, på sin 57-åriga bröllopsdag.

Björn Fredriksson

Björn Fredriksson

Foto: Privat

Minnesord2022-09-01 06:02

Han var född på Skurholmen i Luleå, äldst av tre syskon och uppvuxen i Notviken. Han utbildade sig till plåtslagare men när han gjorde värnplikten på Ing 3 i Boden så bytte han inriktning och utbildade sig till officer. I samband med värnplikten 1962 flyttade han till Boden, som han varit trogen sedan dess.1997 blev han pensionär.

Han varinte varit någon ”hoppjerka”, varken i yrkeslivet eller i andra uppdrag han haft. 35 år på Ing 3, 40 år i Ing 3:s Kamratförenings styrelse, där han varit fanbärare i massor med år. Björn var med och startade Boden Överluleå Forskarförening 1992, där han var ordförande i 16 år. Han har haft ett hundratal utbildningar i släktforskning för barn från årskurs 3 till pensionärer. I 13 år satt han i Konsum Norrbottens styrelse. Han var medlem i Lions Club Boden i över 20 år, bland annat som president. Under den tiden även inblandad i Världens barn i några år. I Sveriges släktforskarförbund fyra år. Han var aktiv i Trångfors Idrottsförening inom olika befattningar i flera år och har suttit i styrelsen för Boden Radio, först i etern några år. Han har varit ledamot i flera valberedningar, till exempel Eyvind Johnson-sällskapet i Boden och Bodens närradio. Björn har hållit föredrag på många platser i landet, även på färjan till Estland och för synskadade och döva.

Tillsammans med Rohland Öhman tog han initiativet till Nationaldagsfotograferingen år 2000. I stort sett alla byar i Bodens kommun dokumenterades under denna dag av en representant i sin egen by. 

Tillsammans med BÖFF:s första ordförande Kristina Öhman tog Björn första steget till att renskriva kyrkböckerna på födda, vigda och döda i hela Bodens kommun. Ett arbete som många medlemmar ställde upp på. 

Idén till soldatforskningen på Livkompaniet uppstod tillsammans med tre andra släktforskarintresserade medlemmar. Björn höll också föredrag om dessa soldater. Ett antal böcker om Ing 3:s historia, byaböcker och Thingvallsboken var verk han var involverad i. 

Han var enormt intresserad av historia, inte minst lokalhistoria låg honom varmt om hjärtat. Han var en av initiativtagarna till turistleden Malmens väg, som kung Karl XVI Gustaf invigde den 1 april 1995.

Björn var släkt med Gällivaremalmens upptäckare Pehr Andersson och var således inblandad med att upprätta en minnessten över denne i Sörbyn.

I samband med Malmens väg tillverkades även tidstypiska historiska kläder som visades för allmänheten.

Tillsammans med kommunpolitiker, ansträngde sig Björn för att få ett landsarkiv till Boden, eftersom det närmaste ligger i Härnösand. Detta lyckades inte, istället kom SKAPA i Sävast till.

Ända fram till sin bortgång har han försökt att rädda Musikpaviljongen, som står vid f.d. Ing 3. En glädjande nyhet har nått oss närstående att renoveringen av paviljongen har påbörjats.

En annan besvikelse som inte gick i uppfyllelse, var att få Engelska kanalen i Boden till en turistattraktion.

Trots att han tyvärr drabbats av ett stort antal sjukdomar, har han hållit humöret uppe och försökt att besöka släkt, vänner, medlemsmöten med mera in i det sista. Vi saknar dig!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!