Minnesord: Anders Söderlund

Anders Söderlund.

Anders Söderlund.

Anders Söderlund.

Foto: Privat

Minnesord2020-09-12 09:07

Anders Söderlund, Danderyd, har avlidit 74 år gammal. Närmast anhöriga är hustrun Angela Lundberg och sönerna Yngve, Gustav och Erik med familjer.

Anders var ende sonen till Ragnar och Signe Söderlund från Kalix och växte upp i Falun och Umeå. Som ensambarn fick han all uppmärksamhet och skämdes kärleksfullt bort. Anders tog med sig pojkrummets lekfullhet och fantasi in i vuxenlivet och blev en mycket uppskattad lärare och senare forskare och lärarutbildare vid Luleå tekniska universitet. Intresset för natur, akvarellmåleri och läsning följde honom genom livet. Han fascinerades av ny teknik och blev en av de första att disputera på en avhandling om skolans digitalisering. Det är synd att han som följt den frågan sedan åttiotalet inte får ta del av den snabba utveckling som nu sker. 

Angela och Anders träffades under studieåren i Uppsala. De var med och bildade sommarsläktkollektivet Villa Lido i Stockholms skärgård tillsammans med Angelas syskon. Barn som växte upp på Villa Lido fick ta del av sällskapsspel Anders skapade, leka med hans Märklintåg, klättra i träd och läsa Asterix. Vi som delat detta fantastiska sommarställe med Anders minns hans underfundighet och torra humor, hans skarpa och snabba intellekt, alltid parat med genuin värme och ett stort intresse för människor, samhälle och politik. 

I femtioårsåldern drabbades Anders av Skellefteåsjukan, en allvarlig genetisk sjukdom. Tack vare medicinska framsteg fick han leva många år med sin sjukdom. Han bekämpade den ihärdigt och med stort tålamod. Så länge det var möjligt arbetade han med det enorma taket och allt annat praktiskt arbete som hör till ett stort gammalt hus och trädgård. Humorn var också ett sätt för Anders att aldrig ge upp. Varje år uppträdde han på Villa Lidos midsommarcirkus som mager balettdansör med ett kroppsspråk värdigt Gösta Ekman. Det är en stor sorg för oss att Anders kropp till slut inte orkade längre.

För släkten på Villa Lido, Helga Stensson 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!