Minnesord: Anders Olsson

Övertandläkare Anders Olsson, Luleå, har avlidit i en ålder av 73 år.

Anders Olsson

Anders Olsson

Foto: Privat

Minnesord2022-09-03 06:44

Närmast sörjande är hustrun Inger, dottern Katarina med barnbarnen Java och Evan samt dottern Christina och svärsonen Fredrik med barnbarnen Agnes och Alva. Anders sörjs också av systrarna Åsa och Kristina med familjer.

Anders föddes i Haparanda. Fadern var köpman Gunnar Olsson med hustru Berta Olsson, hemmafru. År 1967 tog Anders studenten och började samma år på Tandläkarhögskolan i Umeå där han avlade sin tandläkarexamen 1973.

Anders arbetade som distriktstandläkare i Sollefteå i Västernorrlands län. Efter flytten tillbaka till Norrbottens län blev det arbete på tandvårdskliniker i Gällivare samt i Luleå på Örnäset, Björskatan och Porsön.

Anders vidareutbildade sig inom paradontologi vid Tandläkarhögskolan i Umeå och blev därefter övertandläkare i paradontologi vid specialisttandvården i Luleå. Han var där bland annat lärare för blivande blivande specialister inom paradontologi. Anders var verksam inom nämnda område fram till pensionen.

Anders träffade min syster Inger på den av släkten gemensamt ägda ön Kraaseli utanför Haparanda under studietiden och det blev bröllop år 1970 i Älvsbyns kyrka mellan Inger och Anders. Ett stort intresse för Tornedalen visade Anders. Harjakt på ön uppskattade Anders i sällskap med sina släktingar.

Fritidshuset vid havet i Sundom utanför Luleå var också en samlingspunkt för släkt, kollegor och vänner. Många goda middagar och lek med barnen när de var små organiserade Anders gärna. Anders blev favoritmorbror med sin humor och påhittighet.

Våra båda familjer skötte också ärvda skogsfastigheter i Jämtlands län i björnrika områden. Anders hävdade bestämt att jag är ju bara tandläkare när vi alla undrade hur vi skulle möta björnen. Lyckligtvis ingrep aldrig björnen i våra skogsplanteringar och röjningar.

Vi minns nu högtider, födelsedagar och examensfester och är tacksamma för Anders insatser för den gemensamma trevnaden. Anders hjälpte gärna vänner och släkt med råd på tandhälsans område.

Anders vilar nu i familjegraven på Innerstadens kyrkogård.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!