Minnesord: Alf Josefsson

Alf Josefsson

Alf Josefsson

Alf Josefsson

Foto: Privat

Minnesord2021-04-30 06:44

Alf Josefsson, en hedersman, har efter en längre tids sjukdom lämnat oss och världen i förtröstan på Guds nåd. Alf var född och uppvuxen i en företagarfamilj i Vittangi, äldst av tre syskon. Han blev närmare 88 år och så länge hälsan medgav var han en av civilsamhällets aktiva stöttepelare. Hans hjärta klappade extra för Folkpartiet i ur och skur, förtroendevald liberal politiker så länge i Kiruna kommun att han tilldelades en guldklocka. Lika angeläget för honom var kyrkorådet i Vittangi församling, ACT Svenska Kyrkan (fd Lutherhjälpen), hembygdsföreningen i Vittangi och mycket mer.

Från sin värnpliktstid på fallskärmsjägarskolan i Karlsborg var han en försvarsvän under hela livet med engagemang i FBU och Försvarsutbildarna och ännu en bit in på 2000-talet som chef för Vittangi hemvärnskompani.  Han var en av grundarna till Kiruna Fallskärmsklubb och en eldsjäl i Via Lappia för att skapa en Europaväg i form av E45:an. 

Alf var en företagare i med- och motvind, men alltid en kämpe och positiv till sin läggning. Han hade maskiner för markberedning och transport och fick uppdraget att transportera klocktornet till Kiruna Stadshus 1962. Långt efter pensionen fortsatte han att köra turistbussar i Nordnorge. Alf tyckte mycket om att sitta bakom ratten på nordkalotten och stundom på en skoter för att komma ut i skogen och grilla korv med familjen. 

Takterna från fallskärmsjägarutbildningen och intresset för motorer, teknik och samhällsfrågor var djupt cementerat hos honom. Tidningsabonnemangen var fler än vi kan räkna och ständiga brev med urklipp kom till familjen. Han älskade att diskutera samhällsfrågor.

Alf fick fyra barn, först Kerstin, Anita och Anders med hustrun Eva som gick bort 1974 i en ålder av 35 år och sedan sonen Daniel med livskamraten Astrid. Det är nu 14 barnbarn som har förlorat sin morfar eller farfar, men bevarar honom i ljust minne. Äventyrlig och modig vann Alf SM 1963 i sportbåtsklassen och tre av barnbarnen fullföljer det arvet med egna SM-medaljer i Skicross.

Från ett aktivt liv med allt från bussturer, skoterfärder, flyg med eget paraplane, parasail och vanlig fallskärm önskar vi nu att Alf får vila i frid!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!