Minnesord: Åke Stridsman

Åke Stridsman

Åke Stridsman.

Åke Stridsman.

Foto: Privat

Minnesord2021-02-17 06:59

Åke Stridsman, Övertorneå, har stilla somnat in, bara månader före sin 100-årsdag.

Han efterlämnar barnen Ann-Britt, Lasse och Christina med familjer.

Åke föddes i maj 1921 och växte upp i en småbrukarfamilj med tio barn i byn Iso Puolamajärvi. Han började jobba i skogen redan i tolvårsåldern, fick bo borta i timmerkojor dagar i sträck och danades av hårt arbete. 

Viljestyrka, humor, gott om energi och en rejäl portion envishet var drag som utmärkte honom högt upp i åldern. Han ägnade sig gärna åt idrott – helst längdskidåkning och orientering – men också åt bärplockning, odling och fiske i Torne älv vid den älskade sommarstugan i Alkullen. Att bada bastu – helst vedeldad utebastu – flera gånger i veckan var en livets goda självklarhet för honom.

I unga år var Åke en av Norrbottens mer framstående skidåkare. Han blev bland annat distriktsmästare på femmilen 1948 och utsågs året därpå till Tornedalens bästa idrottsman. 

Han var i många år engagerad i Övertorneå IF, och när stora skidlopp arrangerades i Tornedalen på 1960-talet bodde stjärnor som Sixten Jernberg och Assar Rönnlund gärna hemma hos Åke och hustrun Inga (som gick bort 2010) i det trivsamma huset i centrala Övertorneå, som Åke själv byggde på 1950-talet och kunde bo kvar i in i det sista. Han var en levnadsglad person som imponerade på barnbarn och barnbarnsbarn med sitt välfyllda prisskåp med pokaler och medaljer från tävlingar i Sverige och Finland. 

Åke drev i många år rörfirma på hemorten och hade svårt att pensionera sig – långt upp i 80-årsåldern ryckte han ut och hjälpte sina gamla kunder.

Med sin kära Inga som sällskap drog han gärna iväg med husvagnen på O-Ringen eller till fjällen, men de var nyfikna på världen och gjorde också längre resor, bland annat till USA, Portugal, Grekland och Spanien.

Två upplevelser som låg Åke varmt om hjärtat var när han 1994 tillsammans med goda vänner åkte det 420 kilometer långa skidloppet Rajalta-Rajalle, från finsk-ryska till finsk-svenska gränsen, och när han 1952 cyklade Sverigeloppet från Haparanda till Ystad. Han vann en av etapperna och slutade nia totalt.

Åke gjorde avtryck på många och levde ett långt och rikt liv, men han fattas oss i familjen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!