Mikael Niemi, 50 år, firar med kultur

När han var 15 år drömde han om att bli författare men det kändes ovisst om det skulle kunna bli ett yrke han skulle kunna försörja sig på. Nu när Mikael Niemi fyller 50 år kan han se tillbaka och säga att visst höll hans dröm, nu är han en känd författare och hans böcker lästa och uppskattade av mängder med männi­skor.

12 augusti 2009 10:06
Boken Populärmusik från Vittula är under utgivning på 34 olika språk. Den var inte hans första bok, sammanlagt har Mikael Niemi publicerat ett tiotal böcker och ett 20-tal teaterpjäser. Boken Populärmusik från Vittula har blivit både långfilm och teater. Den har också följts av flera böcker och just nu har han en ungdomsbok snart färdig för tryckning och ytterligare en vuxenroman är på gång.
Mikael Niemi är född i Tärnaby men uppvuxen i Pajala.
I Pajala påbörjade han också studierna till el- och teleingenjör och vid 17 års ålder flyttade han till Luleå för att plugga de två sista åren på Midskogsskolan.
Arbetslivserfarenhet
Till börja med fick han arbete som praktikant på Asea service i Luleå och sedan blev det ett tiotal olika arbeten under hans cirka 20 år långa tid som Luleåbo.
– Jag har jobbat bland annat som lärarvikarie, säger Mikael, jag tror att jag har sett Luleås alla skolor inifrån.
– Arbetslivserfarenhet är jättebra för författarlivet, säger Mikael som är av uppfattningen att kulturarbetare ska söka sig ut.
Sin författardebut gjorde han genom att delta i en novelltävling i radio, Radionovellen, där han blev en av tre pristagare.
I juryn satt bland andra Ulla Ekh, Sven Nyberg, Ann-Katrin Tideström, Kerstin Gulbrandsen från lokalradion och Bengt Pohjanen.
– Jag var jätteglad och där gjorde jag mitt första radioframträdande med bultande hjärta, berättar Mikael Niemi.
– Det var då jag träffade kulturkämpen och legendaren Bengt Andersson från Överkalix. Han såg unga talanger och han har var ett stort stöd för mig och många andra unga konstnärer på den tiden.
– Vi fick projektjobb av honom på Norrbottens bildningsförbund. Jag arbetade med att läsa  manus och hjälpa till med utgivning åt Skrivarförlaget, berättar Mikael.
Startade eget
Det var skrivandet som var drömmen och Mikael gick olika kurser, bland annat skapande svenska.
 Med hjälp av starta eget-bidrag kunde han så 1990 göra allvar av sin dröm att skriva på heltid.
– Jag tror att jag var den förste författaren i Norrbotten som fick starta eget-bidrag, säger Mikael.
–  Inga stora investeringskostnader hade jag heller, allt jag behövde var penna och papper.
– Jag känner mig inte som affärsman men det var väl satsade pengar och jag har inte gått i konkurs, säger Mikael.
– Det var inte lätt men jag ville klara mig själv även om det var några hundår i ekonomiskt hänseende.
Det var när boken Populärmusik från Vittula gavs ut som hans liv förändrades radikalt och Mikael Niemi fick känna på kändisskapets både fram- och baksidor.
– Det var en galen cirkus men samtidigt var det de roligaste åren i mitt liv, säger Mikael. Jag lärde mig fort att skaffa en telefonsvarare. Det är inte enbart lätt att vara en känd person. Det är skönt att få vara anonym och det bara är ens vänner som känner igen en.
– Här i Pajala är jag bara en vanlig bybo och vill jag vara också, säger Mikael.
Premiär i Danmark
– En rolig grej var att bli årets norrbottning år 2000, det var folkets val och jätteroligt, säger en stolt Mikael Niemi.
Det har gått några år men Populärmusik från Vittula har inte fallit i glömska utan har blivit både långfilm och teater. Nu har pjäsen Populärmusik från Vittula snart premär i Århus i Danmark och även i Tyskland, berättar Mikael.
– En av skådisarna i Danmark, han som spelar Matti, tältade på Campingen i Pajala för en tid sedan. Han ville hämta inspiration och uppleva miljön här uppe, säger Mikael som är inbjuden att se pjäsen i Århus.
– Jag tror att jag ska åka, troligen blir det så, säger Mikael.
Hygglig motionsstandard
Mikael Niemi är också en flitig motionär. Tillsammans med sin familj och ibland ensam springer han en hel del motionslopp.
Sedan många år tillbaka lever han tillsammans med Eelkje, i sommar kunde de fira sin 14-åriga bröllopsdag. Paret har också fått tre barn, sönerna Toivo, Kåre och dottern Tanja.
Nyligen sprang  hela familjen Kiivijärviloppet i plus 27 grader.
– Då fick man dricka mycket, säger Mikael. Nu närmast kommer hela familjen att ställa upp i Liviöjärvi IF:s klubbmästerskap.
– Jag håller hygglig motionärsstandard, säger Mikael, som också är intresserad av älgjakt.
Öppen scen
Femtioårsfesten kommer han att fira i bästa pub knapsu-stil, alla Pajalabor vet vad det är, berättar Mikael.
Eftersom kultur och musik ligger nära hjärtat kommer det att bli mycket av det.
– Det blir en öppen scen och ett stort antal artister av olika slag, jag kommer också att uppträda, säger Mikael.
Arrangemanget äger rum på Pajala Folkets hus på lördag 15 augusti.
– Det är gratis entré så jag hoppas att det blir många som kommer, slutar Mikael.
Vi säger stort grattis!
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!