Vinbaron gästade Luleå
Lördagen gick i gastronomins tecken. Åtminstone för de som valde att tillbringa kvällen med en äkta vinbaron från Italien. Vinexperten Francesco Ricasolis filosofi är enkel: - Man behöver inte krångla till det. Ta en klunk vin, slut ögonen och fråga dig själv om det smakar gott.
VIN ÄR NJUTNING. Det konstaterade Francesco Ricasoli, vinbaron från Italien. I lördags gästade han Luleå.
Foto: Andreas Wälitalo
baronen i rakt nedstigande led och tillhör en av Italiens ledande vinproducenter. På det lummigt belägna slottet i Toscana har familjen Ricasoli producerat vin i århundraden. Han har mottagit ett flertal utmärkelser för sitt berömda Chiantivin. Just nu reser han runt i Sverige för att hålla föredrag om vin och vinproduktion. I lördags besökte baronen Luleå. - Jag lär mig enormt mycket genom att besöka de länder som importerar vårt vin, sa Francesco Ricasoli när Kuriren träffade honom i Luleå på lördagen. - Den kultur man lever i påverkar ju även alkoholvanorna. I Italien har vi ett helt annat förhållningssätt till alkohol än man har till exempel i Skandinavien. Där är vinet en del av vår kultur. Att det förekommer stora variationer i alkoholkonsumsion är ingen hemlighet. Medan italienarna dricker hela 50 liter vin per person och år, är motsvarande siffra för svenskarna 17 liter vin per person och år. En trend som dock är på uppåtgående. - Sverige är en viktig marknad för oss, intygar Ricasoli. - Svenskarna blir mer och mer medvetna och har ganska goda kunskaper om viner. De provar sig fram och hittar sina favoriter. Kulturella aspekter är avgörande när det gäller vinkonsumtion, förklarade Ricasoli. En produkt som fungerar här i Sverige kanske inte alls går hem på andra marknader. Ett exempel är det populära lådvinet, som anses vara en bidragande orsak till att det dricks allt mer vin i Sverige. Ett annat är den lättöppnade skruvkorken, som många svenskar efterfrågar. Två produkter som skulle bli svåra att lansera i exempelvis Italien. Där dricks det gärna lokalproducerat vin. På flaska, tillsluten med riktig kork. - I Italien är vindrickandet en gammal tradition, förklarar Ricasoli. Sverige har en lång historia av alkoholmonopol och det påverkar givetvis era vinvanor. För den italienske vinkännaren väntade ett möte med länets munskänkar, där ett föredrag om viner stod på agendan. Kvällen avslutades med en gastronomisk upplevelse på en av stadens restauranger. - Det blir en trevlig kväll med god mat och goda viner, förutspådde han. Expertkunskapen om vin har han ärvt av sin far och farfar, som båda var stora vinproducenter. Men för att njuta av ett gott vin krävs inga avancerade kunskaper, enligt vinexperten själv. - I grund och botten handlar det ju om njutning, eller hur? - Det är bara att ta en klunk vin i munnen, sluta ögonen och känna efter. Smakar det gott? - Svårare än så behöver det inte vara.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!