Viktigt visa vett på isen

Att vistas på isen är härligt men man bör ha respekt.- Kunskap, gott omdöme och rätt utrustning är livsviktigt, säger Hans Ekenberg, ordförande i Svenska Livräddningsällskapets länsförbund Norrbotten.

LIVRÄDDARE. Bra utrustning är viktigt vid drunkningstillbud. De ska bäras runt halsen-nära till hands.    Foto: Petra Isaksson

LIVRÄDDARE. Bra utrustning är viktigt vid drunkningstillbud. De ska bäras runt halsen-nära till hands. Foto: Petra Isaksson

Foto: Petra Isaksson

Luleå2012-04-13 06:00

Hans Ekenberg som själv gärna njuter av isvistelse, antingen på skidor, skridskor eller med isjakt, tycker det är läge att ge några goda råd och hålla upp ett varningens finger. Detta med anledning av drunkningstillbudet i Luleälven vid Gäddviksbron under påskdagen när en 60-årig man cyklade genom isen. Kuriren skrev om dramat i onsdags.

- Bara för att till exempel en skoter kört tidigare på ett ställe så behöver det inte betyda att det är säkert, säger Hans Ekenberg. Han flaggar för att det är viktigt med iskunskap.

- Hur såg isläggningen ut? Är det kärnis? Kommer jag att passera utsatta ställen som sund, grund, vass, bryggor, broar och strömmar. Snöbelagd is kan ge en skenbar trygghet men vara totalt livsfarlig.

Vi norrbottningar figurerar sällan i isolyckor med dödlig utgång. Vi uppfyller väl Livräddningssällskapet nationella mål med under 100 offer och inga drabbade barn.

- I fjol var det tre fall och samtliga var äldre män. Den ena var en 79-årig fritidsfiskare i båt, det andra fallet var en lastbilschaufför som gick genom isen med fordonet och det tredje var en 64-årig skoterförare, säger Ekenberg och noterar att det ändå inte är okej.

- Hur få fall det än är så är det för många ändå.

Att ha rätt utrustning på isen är A och O.

- Isdubbar! Och man ska ha dem runt halsen, lätt att komma åt. Plagg som har flytegenskaper är bra eller en ryggsäck med midjerem och i den ombytesplagg väl skyddade för vatten. Ispik som man kollar isfastheten med är också användbart och att fråga exempelvis fiskare du ser hur tjock is de har i sina borrhål, tipsar Ekenberg.

På skidor och spark kommer man längre ut på svag is på grund av viktfördelningen än om man promenerar. Det blir längre till fast underlag om man går igenom.

- Går man genom isen så bör man försöka ta sig tillbaka ålandes den väg man kom.

Att räddare beter sig rätt är också livsviktigt.

- Man ska inte försätta sig själv i en farlig situation. I fallet i Gäddvik har man handlat rätt och rådigt med en planka knuten till ett rep som skickades ut, säger Hans Ekenberg som till Livräddningssällskapet centralt föreslagit att de inblandade i detta fall ska premieras för sin insats.

Statistik drunkningsolyckor

Enligt Svenska Livräddningssällskapets, SLS, sammanställning har 95 personer omkommit i drunkningsolyckor under 2011.

SLS har som ett delmål arbetat för att antalet omkomna genom drunkning ska vara under 100 personer. Ett mål som nu för tredje året uppfyllts.

Ett annat mål är att inga barn ska drunkna. Tyvärr klarades inte detta mål 2011. Av de 95 omkomna var 9 barn och ungdomar under 19 år.

Under de två föregående åren har antalet drunknade barn varit 8 respektive 12 per år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!