Varje kapsyl räknas när vi återvinner

Kan avfall och sopor vara roligt? Absolut!

Mats Fredriksson och Roger Andersson från Lumire pratade avfallssortering med PRO Björkskatans medlemmar.

Mats Fredriksson och Roger Andersson från Lumire pratade avfallssortering med PRO Björkskatans medlemmar.

Foto: Privat

Luleå2023-03-02 06:36

Ja, visst kan det vara roligt och givande att prata om avfallshantering. Mats Fredriksson och Roger Andersson från Lumire berättade vid PRO Björkskatans medlemsmöte om hur vi ska välja rätt när vi sorterar vårt avfall. 

Att få veta vad vårt avfall används till i slutänden ger extra motivering till att sortera rätt. Om vi lämnar in en enda tidning till avfallssortering så genererar det en energimängd lika med 38 koppar bryggkaffe. Tidningar och trycksaker blir till nya tidningar men blir även toalett- och hushållspapper.

Av pappersförpackningar tillverkas nya förpackningar, ett mjölkpaket eller en sockerpåse kan få ett nytt liv som cornflakes - eller vällingpaket. 

Metall kan återvinnas nästan hur många gånger om helst. Metallförpackningar som konservburkar och kaviartuber blir till järnvägsräls, motordelar och armeringsjärn. Inget är för litet för att återvinnas, minsta kapsyl gör nytta. 

Vad gäller plastförpackningar så är det just förpackningar som ska sorteras. Några exempel på plastförpackningar är innerpåsar i müslipaket, små plastburkar för sylt eller yoghurt, chipspåsar och frigolit och även tråg för kött och fisk. När man får veta att plasten återvinns till nya plastprodukter, som plastkrukor, avloppsrör, stövlar och flipflop-skor, så är det extra viktigt att man inte lägger dit plastpulkor och tvättkorgar som i sin tur ska sorteras som grovavfall.

Om vi ska minska vårt matsvinn så behöver vi inte ha överfyllda kylar och frysar. Ät upp det som finns i kylen och handla när maten tar slut så blir det minimalt med restavfall.
Svenska hushåll slänger 19 kilo ätbar mat per person och år. Matsvinnet består mest av frukt, grönsaker och bröd. Om det inte fanns något matsvinn i världen skulle tre miljarder människor slippa hunger.

Nedskräpning i naturen är ett stort problem. Visst skräp finns kvar i naturen mycket länge. De försvinner "för ögat" men efterlämnar mikroplastpartiklar som stannar kvar i naturen och i havet i hundratals år.

För glas är nedbrytningstiden cirka en miljon år. Det tar 200 till 500 år innan en aluminiumburk bryts ner. Cigarettfimpar ligger i naturen i fem år och nedbrytningstiden för en plastmugg är 50 år.

Under sin föreläsning gav Mats och Roger oss värdefull information om hur vi ska göra för att leva så hållbart som möjligt. De avslutade föreläsningen med att säga "Det ska inte vara krångligt utan det ska vara enkelt att återvinna och sopsortera". 

Det sägs att en kasse matvaror, ger två kassar avfall. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!