Vännerna som håller domkyrkan öppen

Luleå domkyrka är en av de kyrkor i Sverige som har mest öppet men så har inte alltid varit fallet.

Karin Sundin och Birgitta Alstergren har känt varandra i många år. Den här dagen är de i kyrkan tillsammans.                                                                                                                                              Foto: Roland S Lundström

Karin Sundin och Birgitta Alstergren har känt varandra i många år. Den här dagen är de i kyrkan tillsammans. Foto: Roland S Lundström

Foto: Roland S Lundström

Luleå2012-01-05 06:00

Förr har många turister och besökare fått vända utanför stängda dörrar för före år 2000 var kyrkporten oftast låst på dagtid, om det inte råkade vara högmässa förstås.

Elva damer
Det var 1991 som föreningen Domkyrkans vänner startades av elva damer som tyckte att kyrkporten skulle stå öppen för allmänheten och att turister skulle få möjlighet att besöka kyrkan.

- Jag tyckte det var en bra tanke att kyrkan skulle vara öppen och här får jag en stunds stillhet och så är det så vackert och ibland kan man få lyssna till underbar musik, säger Birgitta Alstergren.

Släkt och vänner
- Vi är en blandad kompott som sitter här och så är det lite socialt också, fortsätter Birgitta som just den här dagen sitter i kyrkan tillsammans med Karin Sundin som har varit med i Domkyrkans vänner i 16 år.

- Jag kom med på grund av att en granne tog mig med hit, berättar Karin Sundin.

- Sedan tog Karin hit mig och jag i min tur min syster, säger Birgitta och berättar att hon känt Karin sedan hon var barn.

Domkyrkans vänner är alltid två och två i kyrkan. De har sina bestämda platser längst bak i kyrkorummet och om något skulle hända så har de larm direkt till polisen.

- Jag är uppvuxen med kyrkan så den betyder mycket, Vi är inga guider men jag har ett stort intresse för bygden även om jag nu bor på Bergnäset, berättar Birgitta.

Prata engelska
- Nu på vintern är det inte så många besökare men på sommaren kan det bli många under en dag, bland annat turister och besökare från de kryssningsfartyg som lägger till. Sedan är det kul att få användning för engelskan, säger Birgitta.

- Det känns att man gör en insats ibland också för hade inte vi varit här hade det inte funnits tillgång till kyrkorummet för dem som söker en stunds stilla ro eller vill tända ett ljus för någon eller något.

Under julen och nyåret har det som alltid varit mycket aktiviteter i kyrkan och dessutom har det varit mycket musik av både barn och äldre, okända och mer bekanta personer.

Några planer på att sluta har ingen av de båda damerna som ser fram emot ett nytt år i domkyrkan i Luleå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om