Ulf har världen som arbetsfält

För det mesta är Ulf Jakobsson, kameraman vid TV4 på resande fot och hela världen hans arbetsfält. Den 26 oktober fyller den före detta Mjölkuddsgrabben 50 år.

PÅ UPPDRAG. Här är Ulf Jakobsson på Nya Zeeland under en inspelning av Vingården.

PÅ UPPDRAG. Här är Ulf Jakobsson på Nya Zeeland under en inspelning av Vingården.

Foto: Privat

Luleå2011-10-24 06:00

Totalt har det blivit över 50 länder som han besökt med sin videokamera, det har varit både krig och fred och så har han förstås träffat mängder med kändisar av olika slag.

Det var i mitten av 1980-talet som Ulf började på musiklinjen i Kalix men snart blev det tv-videolinjen i stället.

Nyttig skola
- På den här tiden fanns inte så många sådana här utbildningar, det var så nytt då, säger Ulf Jakobsson.

Sedan fick han jobb på Nordnytt som ljudtekniker och därefter fast arbete på Tvärsnytt.

- Där arbetade jag i sex år och det var en nyttig skola. Jag jobbade på ett litet kontor i Västerås och det var där jag lärde mig allt, säger Ulf.

- En kollega fick jobb på TV4 och när jag senare såg en annons i DN sökte jag också till TV4 och fick jobbet. På den tiden var TV4 nytt och det blev jättemycket resor, den ena dagen blev inte den andra lik. Det var spännande att ena dagen besöka drottningens toalett och den andra flyga Concord runt Gotland, eller bada i bollhavet med Ingvar Kamprad och sedan bar det av ut i världen också.

Vingården favorit
Avtrycken som sätter sig starkast är dock just upplevelserna från krig, särskilt då Bosnienkriget.

- Där jag fick se skrattande soldater hota civila till livet, flyende åldringar gå barfota i snön, stirrande apatiska ansikten i överfyllda skyddsrum och desperata föräldrar, berättar Ulf som med tiden har försökt trappa ned antalet "hardship-resor",

- Jag gillar inte den "macho-aura" som ibland kan omge den resande konfliktkorrespondenten. Jag försöker göra annat i stället, till exempel Vingården, som är lite mer livsbejakande och det som har varit allra roligast att filma, säger Ulf.

Nu känner han att han vill vara hemma i Sverige lite mer och arbetar för närvarande på Kalla fakta och så kommer han upp till Norrbotten ett par gånger om år för att arbeta med utbildningen på medielinjerna på Kalix folkhögskola och i Piteå. På fritiden kopplar han av med att spela gitarr i ett garageband och så besöker han Norrbotten där han har sin båt och gärna vistas i skärgården.

- Sandögrynnorna i Luleå skärgård är paradiset på jorden, säger Ulf.

Riktigt hur han ska fira 50-årsdagen vet han inte ännu.

- Kanske flyttar jag festen till våren i stället, säger Ulf Jakobsson, 50 år den 26 oktober.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om