Hon vill förändra synsättet på krisreaktioner och mental hälsa/ohälsa allmänt, både bland barn och vuxna.
- Det är skrämmande att det är så lätt att bli diagnosticerad och stigmatiserad när man hamnar i kris eller agerar i känslor och tankar på egentligen helt adekvata sätt, och det gäller oss alla människor att vi ibland fungerar både irrationellt och i stor obalans. Så är det i livet och det är ingenting sjukligt med det.
Kris, ångest och depression kan hända de flesta av oss någon gång under livet. Det är då KBT kan vara en hjälp till självhjälp, säger hon och tillägger:
- KBT bygger på de resurser som människor har, är lösningsinriktat och praktiskt förankrat. Ser möjligheter och vägar till en psykologisk balans igen.
Hon arbetar som KBT-terapeut sedan några år tillbaka men har arbetat med människors psykiska och fysiska hälsa mycket längre än så. Det har blivit över 30 år sammanlagt och ca 20 år som privatprakiserande terapeut. I KBT-nätverket i Norrbotten finns i dag ett 40-tal KBT-terapeuter.
KBT ger människan möjlighet att arbeta med sin medvetenhet och med sitt beteende och då kan hon gå vidare i livet mer rustad. Vi utgår ifrån nu-situationen och vi hittar mönster och samband till det individen har med sig i bagaget som stärker eller stör henne, så att hom kan komma vidare till ett mer funktionellt sätt att fungera, säger Tori.
En person som verkligen känner att Tori och KBT här har gett henne stöd och kraft är ”Anna”.
Hon har under en lång tid haft en svår situation på sitt arbete med olika förvecklingar som slutligen gjort att hon tvingats lämna sin arbetsplats.
- Jag känner att jag vill hjälpa andra som är i samma situation. Tori har gett mig så mycket stöd och gett mig redskap att hantera min situation, säger hon.
”Anna” har dock långt ifrån lämnat sin kris bakom sig.
- Inte trodde jag att det skulle bli så här efter ett långt yrkesliv men jag känner ändå att jag med Toris hjälp fått styrka och att kampen för upprättelse mot orättvisa stärker mitt människovärde. Jag har rätt att vara den jag är, säger Anna.
- Människor blir så lätt felaktigt sedda när empati och förståelse saknas, vi behöver ett mer tillåtande arbetsklimat och en förståelse för hur vi människor fungerar, i hela samhället i stort. I goda arbetsmiljöer behöver ingen slås ut, säger Tori.
- Eftersom jag arbetar en del med kränkande särbehandling och människor som krisar i sådana övergrepp, så är jag väl insatt i hur depression och ångest framträder ur krisen som ett helt funktionellt beteende på fara/hot och vanmakt/utmattning. Människor kan dö i sådana kränakande situationer. Man ska inte få en diagnos när det man egentligen behöver är återhämtning. Detsamma gäller vid en ”utbrändhet”, misshandelssituation och andra traumatiska upplevelser, svåra att hantera.
- Vårt system, sinne och kropp, ska reagera, det är helt okey, säger Tori.
Etik, värdegrunder och elementär psykologisk kunskap behövs istället för ett sjukdomstänkande, diagnosticering, dömande och utdömande av andra som funktionsnedsatta och mindervärdiga. Ett samhälle som inkluderar alla istället för utsorterar de flesta snart, i olika märkliga bokstavsfack, efter diagnosmodet som just då gäller.
- KBT arbetar med värdegrunder kan man säga, och hela samhället har värdegrunder nu som varken är biologiskt eller etiskt hållbara. Och människor har inte redskap som behövs och vi ser hur människor far alltmer illa. Är det ett vettigt samhälle?
”Anna” ser inte sig själv som ett offer, efter sin resa i kris och följdeffekterna av krisen. Hon har lärdomar och hon vet sitt värde, trots olagligheterna som skadat henne.
I en kris finns fyra faser, säger Tori, chockfas, reaktionsfas, bearbetningsfas och nyorienteringsfas.
Men vi är kloka om vi tar hand om våra tankar/känslor och beteenden, som friskvård i förebyggande syfte. Vi behöver serva själen ibland också, likaväl som vi servar kroppen.
Just nu är Tori engagerad i ”Familjeverkstan” ett projekt från Folkhälsoinstitutet ut till Kommunerna som tillsammans med studieförbunden riktar sig till föräldrar med barn mellan tre och tolv år, runt om i hela landet.
I Familjeverkstan får man just värdegrunder och verktyg till ett gott fungerande föräldraskap. Materialet är grundat på KBT-”tänket”. Klok folkhälsotanke till ett föräldraledarskap. Med föståelse och insikter som människor behöver istället för ett sjukdomstänkandet och felfinnarsökandet, som skadar människor så mycket och som är en oframkomlig väg, slutar Tori.
Tori vill förändra sättet att se på människor
- I dag regnar diagnoserna som konfetti över individer, när det egentligen är normalt och friskt att reagera emotionellt utifrån omständigheter, säger Tori Rubenzon.
Foto: Linda Wikström
Kris
Bristande tillfällig förmåga att hantera befintlig situation. Tillfälligt kaos som kan leda till ett hanterande och en utveckling eller skapa lidande som innebära ett sjukdomstillstånd, och då ofta depressiva- och ångesttillstånd, som kan ta sig uttryck på olika sätt. Jämvikten/balansen i en människas liv är bruten och behöver återställas. Människor tål olika mycket, beroende på inre och yttre faktorer.
Bristande tillfällig förmåga att hantera befintlig situation. Tillfälligt kaos som kan leda till ett hanterande och en utveckling eller skapa lidande som innebära ett sjukdomstillstånd, och då ofta depressiva- och ångesttillstånd, som kan ta sig uttryck på olika sätt. Jämvikten/balansen i en människas liv är bruten och behöver återställas. Människor tål olika mycket, beroende på inre och yttre faktorer.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!