Sjukhusclownerna Sune och Siri på uppdrag

Allt kan hända när clownerna Sune och Siri kommer på besök på barnavdelningen på Sunderby sjukhus.

Foto: Linn Kangas Fantenberg

Foto: Linn Kangas Fantenberg

Foto: Linn Kangas Fantenberg

Luleå2012-02-02 06:00

Just den här dagen är det fem barn som ska få besök när Siri och Sune gör vårsäsongens första besök på Sunderbyns sjukhus.

- Vi har clowntekniken och karaktärerna men sedan är vi öppna för allt, säger de två clownerna.

De är ett av två par sjukhusclowner från Luleå Stassteater som bidrar till att lätta upp stämningen för de barn som för tillfället ligger på sjukhuset.

Omtyckta
När vi kommer till lekterapin sitter de och fikar och tar en smörgås tillsammans med personalen innan de ska göra sig klara för att hälsa på barnen som finns på avdelningen just nu.

- Vi i personalen får ett lyft när clownerna kommer på besök, det blir en helt ny dimension, säger Carola Dahlroth som arbetar på lekterapin vid Sunderby sjukhus.

- Ja, vi bara älskar dem, de är guld värda, säger Catarina Boqvist som är vårdchef.

Det var 2007 som den här verksamheten startade i Luleå men de är inte ensamma. Över hela landet finns det ett 60-tal sjukhusclowner men de från Luleå Stassteater är de nordligaste och alla är utbildade i klassisk clownteknik.

Givande
- Vi är väl förberedda för den här verksamheten, berättar Anton och Nettan, som varit med som clown i flera år.

Totalt gör clownerna dryga 20 sjukhusbesök per år eller cirka två i månaden. Det finns heller inga kommersiella intressen

- Det är ett jättegivande jobb, speciellt när man får bra kontakt med barnen, berättar Nettan.

- Det är ingen show, vi ser inte barnen som sjuka utan som barn och ibland får vi hela familjen att skratta, säger Anton.

- När vi tagit på oss näsorna är vi i rollen då får du svar som från en clown, säger Nettan.

Lyhörda
Allt är individuellt, det gäller att vara lyhörd och hitta rätt på kort tid.

- Vi går runt på avdelningen, med vår flakoped som behöver tankas, knackar på och frågar om vi får hälsa på, vi störtar inte bara in.

- Ibland kan vi vara till hjälp med annat också, vi kan avleda uppmärksamheten, till exempel när det är dags att ta en spruta, berättar Anton och Nettan.

Vidareutbildning
I fjol samlades clowner från hela Sverige, ett 60-tal kom, till ett fortbildningsläger för sjukhusclowner och utbildade gjorde Michael Christensen som var den som startade rörelsen i USA och sedan har idén spridit sig ut över världen.

- Just nu är en clownferans på planeringsstadiet och det är meningen att den ska förläggas till Luleå, berättar Nettan.

I Sverige finns ett samarbete med Rotary som säljer presentkort "Skänk en clown", där syftet är att stödja Luleå Stassteater med clownverksamheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om