Så skyddar du dig mot bedragare

På grund av det växande antalet nätbedrägerier mot äldre gavs Lule ladies en information och utbildning i Vuxenskolans lokaler den 7 september om detta.

Luleå2023-09-25 06:28

Tim Curney, chef för bedrägerigruppen i Norrbotten, kom tillsammans med två kollegor och höll ett föredrag om nätbedrägerier mot äldre.

Tim har jobbat på polismyndigheten sedan 2012 och de två senaste åren som chef för bedrägerigruppen.

Bedrägeribrotten på nätet har ökat med 50 procent de senaste tio åren och 193 000 brott anmäldes 2022. Över 16 000 bedrägerier anmäls per månad och av det är mer än 3000 mot äldre. Mörkertalet tros vara stort.

Informationen utgick från ett informationspaket som heter "Försök inte lura mig".

Det är ett informationspaket skrivet av polisen i samarbete med PRO, SPF,  SKPF samt Brottsofferjouren. Det finns att läsa på polisens webbplats.

De främsta syftena med paketet är att visa äldre hur man skyddar sig mot bedragare genom att öka medvetenheten om hur brotten genomförs och att stå emot en bedragare.

Paketet består av tre delar. Försök inte lura mig på stan, i hemmet och på nätet 

Vi informerades om den sista delen, på nätet, genom olika filmklipp ur paketet.

Det första klippet visade ett autentiskt samtal. En äldre dam blev uppringd av en man som utgav sig komma från hennes bank. Han påstod att hennes bankdosa måste bytas ut och ville hjälpa henne med detta genom att få hennes kortuppgifter eller bankkoder. Efter ett långt besvärligt samtal lyckades damen avstyra den påflugna mannen. All heder till denna dam. Detta är exempel på bedrägeriet "vishing".

Sen visades ett antal klipp på olika bedrägerier. Efter varje filmklipp fick vi reflektera på vad vi sett och svara på ställda frågor.

Det som är otäckt, när man tittar på klippen, är bedragarnas manipulativa förmåga. En utvald äldre hederlig människa som inte är beredd på att låta sig luras får svara på påståenden som bedragaren sen kan nysta vidare med. Det är svårt för många att inse att man blir lurad.

Ett annat bedrägeri, romansbedrägeri, fick berättas för oss av två ladies. Andra brott som sker på nätet är phising mail/nätfiske och falska fakturor.

Nätbedrägerier förknippas ofta med skuld och skam vilket medför att de inte alltid polisanmäls.

För att skydda dig mot bedrägerier gäller bland annat följande.

• Lämna aldrig ut kortuppgifter eller koder. Banken ringer aldrig dig om koder. Fråga efter namn och telefonnummer från den som ringer.

• Var vaksam om någon säger sig företräda en släkting. Håll för så ingen ser vid en bankomat. Lämna aldrig värdehandlingar obevakade i vagnen när du handlar.    

Om du utsätts för brott, ring 112 om det är akut, gå till närmaste polisstation eller ring 11414.

Stort tack Tim för den intressanta och informativa föreläsningen du gav oss! Du var en toppenbra informatör!

Tack Gunnel för det goda fikat, tack Ylva på Vuxenskolan för att du ställer upp, och tack Gunilla för att du ordnade denna nyttiga föreläsning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!