Pyssel med pussel

När Stina Tirsén lyfter bort julens festduk från matbordet ligger det påbörjade pusslet där och väntar på att avslutas.

System. Ett visst system har Stina när hon börjar lägga pusslet. Hon arbetar sig inåt från kanterna och de olika bitarna sorteras i olika kategorier för att bli lättare att hitta.

System. Ett visst system har Stina när hon börjar lägga pusslet. Hon arbetar sig inåt från kanterna och de olika bitarna sorteras i olika kategorier för att bli lättare att hitta.

Foto: Monica Forssén Bååth

Luleå.2018-01-13 06:00

- När jag jobbade som lågstadielärare var det en pojke som kallade mig läppstiftsnörd, läppstift det har jag alltid tyckt om, men nu har jag blivit pusselnörd, skrattar Stina.

- Just det här pusslet kommer jag nog att hålla på med i ett par veckor till, berättar Stina, som pusslar minst någon timme per dag, det kan bli en stund både morgon, middag och kväll.

Fast det är inte bara pussel hon ägnar sig åt det måste vi kanske nämna. Musik och golf är också stora intressen. Tillsammans med vänninan Ulla Denarp är hon ena halvan i Ulla-Stinas duo. Med Stina på dragspel och Ulla på gitarr roar de på olika äldreboende runt om i kommunen.

- Men just det här med pussel, jag vill så gärna sprida nöjet med det, säger Stina.

- Ett pussel kostar ett par hundralappar att köpa men tänk så mycket roligt man har i flera veckor sedan. De flesta finns att köpa i leksaksaffären men många fler går att köpa på nätet.

Några problem att hitta julklappar till Stina har inte hennes familj, efter julen ligger några nya och väntar på att börja läggas.

- Fast nu börjar det nog bli svårt för dem att veta vilka jag har haft tidigare, säger Stina.

Nu är det några år sedan hon började att lägga pussel, då tillsammans med barnbarnet Johanna, nu elva år.

- Då var pusslen ganska enkla och okomplicerade men sedan ville jag fortsätta och gå vidare till lite svårare saker. Nu är det pussel av Jan van Haasteren som är mina favoriter, säger Stina Tirsén.

Jan van Haasteren är från början serietecknare och i hans pussel kryllar det av människor. De är kluriga och underfundiga också, det finns exempelvis alltid en hajfena med i bilden och samma kvinna finns med bland människorna i de flesta pussel. Glasögon och annnat dyker också upp.

Jan van Haasteren är över 80 år nu så det är ovisst om det kommer så många nya pussel från honom men det finns fortfarande pussel kvar för Stina att lägga. Men då är det frågan riktigt stora pussel.

- Jag får väl höja ribban lite, säger Stina som inte har några planer på att sluta lägga pussel trots att det nu blivit dryga trettiotalet pussel. En del limmas upp när de är färdiga men andra läggs ner i sina lådor igen.

Bekantskapskretsen har också fått ta del av hennes intressen, nyligen delade hon ut 25 kartonger med pussel.

- Jag kan ju inte lägga samma pussel flera gånger och det tar plats också, säger Stina som ser fram emot att få höra om vänner och bekanta blivit lika intresserade av pussel som hon.

- Alla borde få ta del av hur roligt det här verkligen är, säger Stina. Det här är problemlösning och håller hjärnan i gång för att inte tala om den avkopplingen det ger.

- Någon datanörd är jag inte men just nu är jag en pusselnörd. Det är så lekfullt, säger Stina som inte har några planer på att minska på sitt pusslande utan istället ser fram emot att ta itu med riktigt stora pussel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om