Populärt med återvunnen jul

Julpynt och julklappar till en liten penning kan man få om man satsar på en återvunnen jul.

TOMTEBORDET. Birgitta Groth på Röda korset vid ett urval av de tomtar som de har till försäljning.

TOMTEBORDET. Birgitta Groth på Röda korset vid ett urval av de tomtar som de har till försäljning.

Foto: Roland S Lundström

Luleå2011-12-12 06:00

I Luleå kan man hitta det julpynt man behöver hos Kronan, Röda korset och Myrorna och sedan finns det förstås mängder av olika julmarknader.
– Man kan verkligen fynda här. Vi sätter ut nya grejor varje dag, säger Birgitta Groth på Röda korset i Luleå.
Hon berättar att i början på månaden har det sålts mängder med elljustakar men just nu är det mer julgranspynt som säljs.
Tomteförsäljning
För någon tid sedan ordnade Återvinningsbutiken på Kronan julförsäljning och då såldes alla julsaker som kommit in under året.
– Redan tjugo över nio på morgonen hade folk börjat köa utanför, säger Gun Dahlberg på Kronan.
Det är andra året som den här julförsäljningen anordnades och det är en succé. Strax före öppningsdags var kön ringlande lång och när personalen låste upp dörrarvällde hundratals människor in. Tomtarna var populärast och såldes snabbt men alla sorters julsaker sålde otroligt bra.
Säljer allt
– Det är en hel del förberedelser innan vi gjort i ordning allt som vi har till försäljning och det är inte bara tomtar vi säljer, säger Gun Dahlberg.  Vi säljer allt annat också bland annat en hel del bonader och textilier som dukar och sådant. Någon speciellt ålder på de som handlar är det inte utan det är alla sorters människor som kommer, både unga och gamla. Alla pengar som kommer in går direkt in i verksamheten i igen, säger Gun som kan berätta att det troligtvis kommer att arrangeras samma sak igen nästa år, fortsätter Gun.
– Fast man vet aldrig vad vi hittar på vi har haft andra projekt tidigare och en hel del samarbete med olika ställen bland annat med museet, säger Gun.
Röda korset har haft ett par arrangemang i november men fortfarande kommer det in och säljs julsaker.
På Myrorna är det elbelysningar som har sålt riktigt riktigt bra inför första advent.
Saker på gång
Birgitta Groth som är chef på Röda Korset i Luleå berätta att försäljningen har ökat från tidigare år och fortfarande finns fynd att göra.
– Vi har nya saker på gång exempelvis kommer kunderna snart att kunna köpa saker från Röda korset på Tradera, berättar Birgitta Groth som tror att den verksamheten kommer att komma igång någon gång i januari.
– Allt det vi får in går till verksamheten och olika katastrofområden runt om i världen. Vår verksamhet är omfattande även här hemma inte minst gör vi en stor social insats, slutar Birgitta.

Julpyntets historia

På 1700-talet började de första pyntade granarna dyka upp inomhus i Sverige. Det första kända exemplet är från 1741 och fanns på herrgården Stora Sundby i Södermanland.
Från början fanns granen i mer välbeställda hem, men i slutet av 1800-talet hade den kommit in i de flesta svenska hemmen.
De första granarna var pyntade med exempelvis saffranskringlor, äpplen och vaxljus.
I slutet av 1800-talet kom det köpta julpyntet som julgranskulor.
Adventsljusstaken gjorde entré i form av en adventsgran med ljus i på 1870-talet. Under 1920- och 1930-talen tog sedan adventsljusstaken över och finns i dag i de flesta svenska hem.
Adventsstjärnan blev populär i Sverige under 1930- och 1940-talen men dök upp i Tyskland redan på 1880-talet.
Källa: Nordiska museet (TT)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om