Persöskolan har fyllt 50 år

PERSONAL. Här är en del av skolans personal samlad utanför skolan. I mitten ende mannen på skolan. Det är Lars Johansson som är vaktmästare men en gång var han en av eleverna på Persöskolan.

PERSONAL. Här är en del av skolans personal samlad utanför skolan. I mitten ende mannen på skolan. Det är Lars Johansson som är vaktmästare men en gång var han en av eleverna på Persöskolan.

Foto: Linda Wikström

Luleå2012-12-28 06:00

Det går inte att ta miste på den gemytliga stämning och den trivsel som råder i byaskolan i Persön.

Alla är lika måna om sin skola och alla trivs, intygar personalen.

- Här är andan som den ska vara i en riktig byaskola, säger rektor Annica Häggstål som är rektor vid Persöskolan sedan drygt två år tillbaka

Det går 120 till 130 barn här och området där barnen kommer ifrån är byarna i närheten så området är geografiskt stort.

Det riktigt stora 50-årsjubileet firades i september då alla som tidigare arbetat vid skolan var inbjudna. En av dem som var med och ordnade arrangemanget är Lena Sundvall. Hon är pensionerad lärare men hon är vikarie när det behövs och skolan ligger henne varmt om hjärtat.

Började som elev
En annan som har väldigt stor erfarenhet av Persöskolan är Lars Johansson.

Han är född i Sundom där han gick sina första skolår. Då den skolan lades ner fick han flytta till Persö gamla skola och året därpå kom han att gå i den allra första klassen här.

Sedan 1994 arbetar han som vaktmästare och allt i allo på skolan och några planer på att byta jobb innan pensioneringen har han inte.

- Jag är tomte ibland och Lucia har jag varit i några omgångar också, säger Lars Johansson som även vikarierat som slöjdlärare
ibland.

Även hans egna barn har gått här men att några barnbarn kommer att gå på samma skola tror han inte.

Skolan har eget kök och maten lagas på plats.

Är det något som behöver göras så hjälps alla åt.

Persöskolan satsar mycket på hälsa och natur och eleverna får låna skridskor och skidor av skolan, ingen behöver köpa utrustning. Isbanan är populär bland barnen och fritidspedagogerna sköter om bland annat spolningen av isbanan.

Barnen har roligt även om Anne Erkheikki Jako just den här dagen inte kan bjuda på musik, kylan sätter stopp för cd-spelaren.

Eftersom skolan är en stor samlingsplats finns en del önskemål för framtiden.

- Skolan är 50 år och vi hoppas på att få en ny gympasal så småningom, slutar rektor Annika Häggstål.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om