Pensionärer på bakkurs

- Roligt och så är det ju så gott! Sven Pettersson, gammal bankman, och ytterligare några studiecirkeldeltagare från pensionärsförbundet SPRF har under tre dagar lärt sig att baka tunnbröd i kommunens bagarstuga i Hertsön. En trivsam och lärorik erfarenhet som de rekommenderar fler att pröva.

LULEÅ2007-02-08 06:00
När Kuriren kommer på besök så är det full aktivitet i den lilla bagarstugan som hyrs ut för bakning till den som är intresserad. En blygsam slant kostar det att hyra och det är inte heller svårt att lära sig detta hantverk som var så vanligt förut i bygderna.
- Jag fick baka med min mamma när jag var liten berättar cirkelledaren Greta Rönnbäck som satt sina kursdeltagare i arbete med de fina degarna man framställt.

Bakar i dagarna tre
I dagarna tre hålls kursen och redan har deltagarna avverkat en dag och då bakades det klådda. Nu är det tunnbröd som Hans Fingal raskt gräddar i den fina ugnen.
- Vi har pratat om att åka hit igen och baka, säger han och tittar glatt på bakkompisen Sven Pettersson. Bägge herrarna har fattat intresse för hantverket.
När vi frågar Sven om det är frun som tvingat honom till bakningskurs så svarar han leende:
- Nej det var hon som inte ville följa.

Internationellt
Att det är socialt och trevligt att hjälpas åt att göra bröd förklarar gänget. Och just denna cirkelkursen är internationell för här finns Mr M med. Det är burmesen Myint Maung Tun.
Det färdiga brödet ligger på hyllor och svalnar samt stelnar till den krispiga konsistens som är typisk. Vi får provsmaka och det smakar himmelskt gott! Kummin, fänkål och anis med mera, kryddorna sätter fart på smaklökarna och förenas med det salta smöret.
Elden knastrar i ugnen och utanför den lilla röda bagarstugan står skogen solbelyst snöklädd och grann. Det är som ett vykort.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om