Pangbrudarna på bäverjakt

Nyligen träffades Pangbrudarna i Karkjärv, Överkalix, för att jaga bäver. Utöver spänningen vid jakten fick de fina naturupplevelser och kanske det viktigaste av allt, en fin gemenskap mellan jagande kvinnor.

Luleå2011-05-16 06:00

Någon jaktlycka blev det inte vid det här tillfället men fiskelyckan blev desto större, två gäddor fångades och så sköts en räv.
– Ofta är det så att det bara finns en kvinna i jaktlaget men i det här gänget får man en annan gemenskap mellan kvinnorna, säger Inger Johansson, Älvsbyn, som är kvinnoansvarig i Jägarnas riksförbunds Norrbottensdistrikt. Arrangemanget svarar hon för tillsammans med Håkan Önneholm som är ordförande i Norrbotten.
I Sverige finns det  300.000 personer som löser jaktkort varje år och av dessa är 14.000 kvinnor.
– Den här gruppen kallar sig Pangbrudarna och finns på Facebook och där kan intresserade gå med, säger Inger Johansson som vill poängtera att det inte är själva jakten som är det viktigaste utan gemenskapen och naturupplevelsen.
Inger Johansson har haft ett stort intresse för jakt sedan 25-årsåldern och det här var tredje gången som hon ansvarade för en jakt och hon anser sig ännu vara ganska ny på det här med att arrangera jakter.
Just den här gången bestod gruppen av fem kvinnor och två män som umgicks i dagarna tre och som kom från Trosa, Nykvarn, Järna och Vistträsk.
De åkte ut i naturen på skidor för att ligga på pass och därefter badade de bastu, badade i isvak och åt god mat tillagad av norrländska delikatesser.
I anläggningen i Karkjärv finns en yta på 9.000 hektar för att jaga älg, björn och bäver. Just den här gången blev inga bävrar skjutna men Inger Johansson sköt en räv och dessutom fångades två gäddor.
– Det var när jag låg och väntade på bäver vid Pörtträskbäcken som det kom en räv gående efter bäcken och när den kom inom skotthåll sköt jag den, säger Inger som så småningom kommer att tillverka en mössa av räven.
Deltagarnas erfarenheter från jakt var blandade och för en av dem var det till och med första gången.
Alla var väldigt nöjda med jakthelgen och kan tänka sig att komma till Norrbotten för att jaga fler gånger.
– Sedan har vi blivit så goda vänner. Det här ger ett gott kontaktnät, säger Inger.
Någon ny bäverjakt är inte inplanerad för henne ännu men älgjakt kommer det att bli så småningom.
Bäverjakten har en lång säsong. Jakt på bäver är tillåten från den 1 oktober till den 15 maj så tillfälle finns.
Det finns en omfattande ungdomsverksamhet i Jägarnas riksförbund. Nu närmast kommer det att bli ett stort ungdomsläger ovanför Storforsen, i Vidsel och anläggningen kallas Storälva.
– Då blir det tillfälle för många olika aktiviteter för de yngre, slutar Inger Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om