På Hägnan får sägnerna nytt liv

Det är en helt annan värld som öppnas, sägnerna och historierna får liv när museipedagogen Beatrice Norberg på Hägnan i dramatiserad form berättar om vad folk trodde på förr i tiden.

FÖRR I TIDEN. När Beatrice berättar förflyttas både barn och lärare till en annan tid och en helt annan föreställningsvärld.

FÖRR I TIDEN. När Beatrice berättar förflyttas både barn och lärare till en annan tid och en helt annan föreställningsvärld.

Foto: Linda Wikström

Luleå2012-10-31 06:00

Den här dagen består publiken av skolbarn från Hemängsskolan i Sunderbyn som har samlats i Storgården. Just nu är skolan i färd med att inleda ett samarbete med Beatrice som även är projektledare för "Det hemsökta Norrbotten" och eleverna på Hemängskolan är en del av samarbetet.

Blivande spökexperter
- Det är blivande historie- och spökexperter och det här är upptakten till vårt arbete, säger läraren Monica Sköld som är en av lärarna som är med vid det här besöket.

Alldeles extra spännande blir det när Bergskärringen, i skepnad av Mia Lindström, till vardags chef på Hägnan, börjar smyga omkring. Först kikar hon genom fönstren och sedan kliver hon verkligen in i Storgården.

Hon kastar in en kvist och visar upp ett blodigt tygstycke, spottar omkring sig, säger tvi vale, och förutspår sämre tider för de som bor i gården för Bergskärringen kunde bli arg och det är hon i dag.

När Bergskärringen gett sig av berättar Beatrice mer om henne. Barnen får bland annat veta att Bergskärringen oftast är rödklädd och att hon gillar människor som är rödklädda. Gick man i skogen och plockade bär eller kvistar skulle man offra något till henne, kanske en liten slant på en sten i skogen, då skulle allt gå en väl.

Många väsen
Sedan berättar Beatrice om utbölingar, maror och bärare. Sätten att skydda sig mot dem var många, att använda trollkors, lök eller rök var bara några av dem.

Hur som helst är skolbarnen entusiastiska och beredda att sätta i gång att arbeta med sägner och spökhistorier.

Ett uppdrag får de med sig också, att hitta platsen i Sunderbyn där ett lönnmördat barn enligt sägnen är begravt, platsen kallas förstås för Maran och i dag vet ingen var den ligger.

Än så länge.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om