När järnvägen kom till Tornedalen

Föreläsningsserien ”Värt att veta” fortsatte denna måndag med en genomgång av hur Tornedalen i början av 1900-talet anslöts till de svenska och finska järnvägsnäten.

Jan Bergsten vet det mesta om järnvägar.

Jan Bergsten vet det mesta om järnvägar.

Foto: Crister Björk

Luleå2023-10-24 06:17

Jan Bergsten, journalist och författare till fler än tio böcker om järnvägarna i Norrbotten började med att visa en bild på ”stationshuset” i Pajala från 1950-talet dit järnvägen inte nådde. Idag hade den underlättat malmtransporterna från Kaunisvaara. Med ett intressant bildspel visade Bergsten hur järnvägen och infrastrukturen däromkring växte fram både på den svenska och finska sidan under 1900-talets första år. 

Redan 1903 var banan från Helsingfors till Torneå klar men det dröjde till 1915 innan banan från Boden via Morjärv, Karungi till Haparanda kunde invigas. Då var första världskriget igång och det medförde stora flyktingströmmar över Torneälven i Karungi och Haparanda. Järnvägsbron mellan Haparanda och Torneå blev inte klar förrän 1919.

Ett intressant inslag var hur några betydelsefulla personer använt järnvägen till Haparanda under kriget. Bergsten kunde visa bilder på hur bland andra Lenin med sin hustru och älskarinna passerade Haparanda på väg från Schweiz till Ryssland 1917 för att ingripa i den ryska marsrevolutionen.

Vi fick lyssna till en intressant del av länets järnvägshistoria och se ett fantastiskt bildspel som illustration. Föreläsningen avslutades med en frågestund och vår ordförande Karin Nilsson tackade Jan Bergsten med en skraplott och åhörarna instämde med en varm applåd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!