Minnesord: Tyra Larsson

Tyra Larsson.

Tyra Larsson.

Foto: Privat

Luleå2018-02-09 06:00

Tyra Larsson, (f Wennström), Gällivare, har avlidit i en ålder av 90 år. Som treåring blev hon moderlös och växte upp tillsammans med sin äldre bror hos morföräldrarna i byn Yrttivaara. Hon gifte sig 1951 med Carl Larsson från Vettasjärvi och de bosatte sig i Yrttivaara. Familjen utökades så småningom med oss 8 barn.

När vår yngsta syster var endast åtta månader gammal avled vår pappa och mamma lämnades ensam med oss barn. Trots sin sorg och bekymmer för familjen har mamma alltid behållit det lugn och den trygghet som var utmärkande för henne. Två år efter pappas bortgång flyttade vi till Gällivare där mamma sedan bodde resten av sitt liv.

Mamma var intresserad av och kunnig inom matlagning, bakning och olika slags handarbeten. Hon tyckte också mycket om trädgårdsarbete och att läsa, fann hon en bok med en berättelse och ett språk som tilltalade henne återberättade hon den gärna med stort engagemang. Från tidig ålder fick hon lära sig att hjälpa andra i sin omgivning och det fortsatte hon med hela livet. En särskild plats i mammas hjärta hade barnbarnen som alla fick del av hennes kärlek och omtanke. Detta visade sig i att de besökte henne så ofta tillfälle gavs. Mamma var kristen och tillhörde den västlaestadianska församlingen.

De fyra sista åren bodde mamma på äldreboendet Enen där hon också somnade in lugnt och stilla omgiven av oss barn och barnbarn. Den bärande pelaren i familjen är borta och ett stort tomrum har lämnats, men också en djup tacksamhet för det mamma gav och den hon var.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om