Minnesord: May Francki

Luleå2018-08-27 06:00

May Francki avled den 16 augusti på Kalix sjukhus, 89 år gammal. Hennes närmaste är barnen Doris, Inger, Sören, Håkan och Ingegerd.

Vår mamma May Francki har gått bort efter ett långt liv. Hon var mittpunkten i vår familj och fanns på olika sätt där för oss fem barn. Hon träffade vår pappa Anders tidigt i sitt liv när han kom som tullare till hennes hemby Huuki vid Muonioälvens strand. De fick vara tillsammans i drygt 60 år och var oerhört viktiga för varandra.

Efter att ha tagit hand om hem, hus och barn började May ett andra liv med yrkesarbete inom Postverket. Hon arbetade i Karungi tills posten lade ner kontoret, inte utan strid. May tillsammans med andra protesterade mot beslutet bland annat genom ett personligt besök hos dåvarande kommunikationsministern.

Hon fortsatte att engagera sig politiskt och var aktiv socialdemokrat i många år.

Hon intresserade sig också för samhällsfrågor på många sätt. Lokalhistorisk forskning ledde in henne på på kvinnornas historia som så småningom ledde till teateruppsättningar med Karungiteatern, som hon var med och startade och som hon deltog i så länge hon orkade. Teater, manusskrivande och den gemenskap som fanns i gruppen uppskattade hon mycket.

Nyfiken och orädd mötte hon allt nytt, ny teknik var inget hot, bara en möjlighet. Surfplattan i 85-årspresent var en självklarhet, kommunikation via den med barn, barnbarn och barnbarnsbarn var givet.

Hon kommer att saknas och lämna ett mycket stort tomrum efter sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om